Omega – 3 mastné kyseliny poznáme ako nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa vo veľkej miere nachádzajú v rybom tuku. Pre ľudský organizmus sú nesmierne dôležité. Omega – 6 mastné kyseliny sú rovnako nevyhnutné, avšak v príliš veľkých dávkach môžu pôsobiť naopak škodlivo.
Vedeli ste že:
Ľudský organizmus je schopný sám vytvoriť len omega – 9 mastné kyseliny. Omega – 3 a omega – 6 sa dá prijímať len formou stravy či doplnkov. Častým problémom býva, že v strave máme veľmi nízky podiel omega 3 voči omega 6 mastným kyselinám čo znamená že tento stav môže podporovať vznik zápalov, chronických ochorení, poruchy imunity. Omega 6 sú rovnako dôležité ale je nutné zachovať ten správny pomer a to 1:1 až 1:4. Priveľa omega 6 zápaly v tele podporuje. Celková denná dávka omega 3 by preto mala byť minimálne 1 gram.
Omega – 3 mastné kyseliny sú potrebné najmä pre:
-
udržanie správnej hladiny cholesterolu
-
správnu činnosť mozgu
-
udržovanie zdravých ciev
-
vyživovanie sietnice oka
-
znižovanie krvného tlaku
-
zlepšenie spánku
-
zmierňovanie menštruačných bolestí
-
pomáhajú proti zápalom a autoimunitným ochoreniam
-
znižujú riziko rakoviny prsníkov, prostaty a hrubého čreva
-
sú dôležité pri reumatických ochoreniach
-
sú doplnkovou liečbou psoriázy
-
sú potrebné pre dojčiace ženy pretože ovplyvňujú správny vývoj dieťatka
Správny pomer omega – 6 mastných kyselín je potrebných najmä pri:
rakovine prsníka, napomáhajú znižovať hmotnosť, pomáhajú pri reume, pri prevencii proti cukrovke, alergiách, skleróze multiplex, symptómoch menopauzy, hyperaktivite
Výskyt omega – 6 mastných kyselín:
slnečnicový, kukuričný, sezamový, sójový olej, olej z vlašských orechov, sladkosti, bravčové, kuracie, hovädzie mäso, mliečne produkty, fast food, orechy, semienka
Nedostatok omega 3 – mastných kyselín:
-
lámanie nechtov, vlasov, zvýšená únava, zhoršená pamäť. suchá pokožka, zápcha, srdcovo – cievne ťažkosti, depresia, zmeny nálad, zápaly, poruchy imunity
Výskyt omega 3 – mastných kyselín:
-
orechy, ľanové, konopné, dyňové semiačka, avokádo, pšeničné klíčky, kvalitný rybací olej, rastlinné oleje (ľanový, sójový, repkový), ryby (niektoré ryby však môžu obsahovať toxické látky ako je ortuť, dioxíny, takže je lepšie uprednostňovať ryby z volného lovu.)
Zdroj: Ben Samuels – The science behind omega 3s