Posvätná mačka

Starovekí Egypťania ich uctievali ako božstvo. Verili že majú schopnosť ochrániť človeka pred všetkým zlým. V starovekom Egypte znamenala ich prítomnosť šťastie, dobré zdravie a nádej na dlhý život. Ano, reč je o elegantnej a priam posvätnej MAČKE.

V Egypte boli najposvätnejšie čierne mačky. Ich kultové uctievanie v Egypte dokazujú aj náleziská zabalzamovaných mačacích tiel a mačacie amulety v hrobkách panovníkoch, akými boli napríklad faraón Tutanchamón či Ramzes. Mačka sa považovala aj za strážcu duše a bránu do iných dimenzií. Považovala sa za spojenie pozemského života a iných svetov. Starí Egypťania si po smrti svojej mačky oholili obočie. Ak by niekto mačku zabil, mohol dostať trest smrti. V tomto období pokladali Gréci a Rimania mačku za zvláštne domáce zviera, preto na lov myší používali fretky. V Japonsku zastávali veľmi zaujímavú úlohu – ochraňovali celé kolóny húseníc priadky morušovej a v chrámoch zase staré rukopisy pred potkanmi. Japonci dokonca verili že iba človek a mačka majú skutočnú dušu.
So zánikom starej japonskej kultúry však mačky stratili svoje postavenie. Budhisti začali veriť, že mačka spolu s hadom znamenajú prekliatie, pretože to podľa povier boli jediné bytosti ktoré neplakali pri Budhovej smrti. Čínania začali mačku spájať s chudobou a zo starovekej Číny tiež pochádza povera o čiernych mačkách ako o nositeľkách nešťastia, ktoré sa bohužiaľ traduje aj u nás. Stredoveká inkvizícia vyhlásila mačku za bytosť posadnutú diablom. Bola oficiálne prehlásená za spojenkyňu čarodejníc a účastníčku čiernej mágie. Inkvizícia usporadúvala veľkolepé predstavenia na ktorých zaživa pálila najmä čierne mačky.
Napriek tomu však v tomto temnom období ľudová medicína pripisovala mačkách liečivé účinky.
Až v období baroka sa mačky stali ozdobami salónov. V 20 storočí sa stali zaujímavé pre lekársku vedu a skúmali ich z rôznych aspektov psychológie a genetiky. Švajčiarsky vedci napríklad preukázali, že mačka dokáže vycítiť rozrušenie.
Čo ste asi nevedeli
  • mačky sú citlivé na vibrácie, zemetrasenie cítia zhruba 15 minút skôr ako človek
  • dokážu vydávať vyše 100 rôznych zvukov (pes len okolo 10)
  • chuť na jedlo je u mačiek podmienená vôňou, ak by ste vôňu jej obľúbenej dobroty narušili, nebude ju chcieť zjesť
  • mačka je schopná prespať aj 16 hodín denne, je najspavejšia so všetkých cicavcov
  • prvou mačkou vo vesmíre bola bola v roku 1963 Felicette. Tento výlet našťastie prežila
  • mozog mačky pracuje rýchlejšie ako počítač. V roku 2010 bolo zistené že jej mozog pracoval 83 – krát rýchlejšie ako vtedajší najmodernejší počítač. Mozog mačky má až na 90 % podobnú štruktúru ako ľudský mozog. Ich mozgová kôra ktorá spracúva informácie je zložitejšia ako u psov.
  • mačky môžu trpieť na rôzne alergické prejavy či dokonca mať astmu, pretože môžu byť citlivé na klimatizáciu, roztoče, cigaretový dym či prašné prostredie
  • mačky počujú 4 krát lepšie ako človek
  • svoje fúziky používajú aj na to, aby zistili či sa zmestia do priestoru kam sa chystajú vojsť, rozpoznávajú smer vetra, dokážu zacítiť prítomnosť nebezpečenstva
  • majú vysoko vyvinutý zmysel pre orientáciu. Pravdepodobne na orientáciu využívajú aj uhol dopadu slnečného svetla
  • keď mačka pomaly zatvára a otvára oči je to veľký znak náklonnosti a lásky k vám
Mačky sú tajomné bytosti – v ich mysliach je vždy viac , ako si dokážeme predstaviť.
Walter Scott

Zdroj: Discroll, A.C. et al. The Near Eastern Origin of cat Domestication.

Mňaukáči liečia