Pivo by malo byť pre telo prospešné, má chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, znižovať tvorbu obličkových kameňov, vďaka nemu sa môžete dokonca vyhnúť cukrovke a pod. Obsahuje veľa zaujímavých a pre telo dokonca prospešných látok, ako napr. proteín, vlákninu, vitamíny skupiny B a to dokonca viac než víno, je menej kalorické než iné alkoholické nápoje a neobsahuje tuky, ale… stále je to alkohol ktorý sám o sebe má veľa negatívnych účinkov.
Rôzne jedy ako etanol, estery a ďalšie sa totiž znásobujú v procese fermentácie. Alkohol ktorý sa v tele rozkladá poškodzuje DNA a tak môže zapríčiniť rôzne typy rakoviny. Hoci časť tohto jedu dokáže telo odbúrať, časť poškodzuje kmeňové bunky v tele. Samozrejme že aj DNA má obranný mechanizmus ale aj tento má svoje hranice.
Pivo vymýva žalúdočné šťavy a tým zvyšuje záťaž na slinivku brušnú a v črevnom trakte môže spôsobovať zápaly. Záleží teda na tom, akú zdravú či naopak oslabenú má človek slinivku brušnú. Pre stabilizáciu peny sa používa kobalt ktorý môže spôsobovať rozšírenie dutín srdca a zhrubnutie jeho stien, čo môže viesť k infarktu.
V pive sú rizikové mykotoxíny – sú to metabolity húb ktoré rastú pri dostatku vody. Pokiaľ sa jačmeň a slad neudržujú v nízkej vlhkosti, mykotoxíny môžu pivo kontaminovať. Tento prípad býva skôr ojedinelý ale pokiaľ sa tak stane, problémom môže byť nervový toxín ktorý spôsobuje znížený prísun krvi, takže sa môže prejaviť ischémia či gangréna.
Pri výrobe piva sa používa chmeľ ktorý obsahuje fytoestrogény. Samozrejme závisí aj od konkrétnej značky piva aké množstvo sa do piva dostane. Väčšinou je to síce len 20% fytoestrogénov z chmelu v pive, treba však povedať že sú to látky ktoré prispievajú k produkcii ženských pohlavných hormónov, takže u mužov sa môžu začať objavovať fyzické znaky ako je rozširovanie bokov a pod. U žien môžu nastať za určitých okolností vplyvom zvýšenia hormónov problémy s menštruačným cyklom, a keďže si organizmus zvyká na prísun hormónov z vonku, znižuje sa ich prirodzená produkcia, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom.
Závisí od množstva piva a od celkového zdravotného stavu konkrétneho človeka či vôbec, a ako sa dané negatívne účinky reálne prejavia. Preto platí i v tomto prípade – všetko s mierou!
Dve pollitrové pivá obsahujú 40 gramov alkoholu, pričom 60 gramov už nie je bezpečná dávka. Iba pri správnom pomere teda môže byť pitie piva naozaj výhodné. Optimálne by to teda mali byť maximálne dva pivá denne každý druhý, či tretí deň. Väčšie množstvo by mohlo viesť k zdravotným problémom. Je lepšie použiť ho pred jedlom pretože zlepšuje chuť do jedla a trávenie. Po jedle môže spôsobovať tráviace ťažkosti. Tmavé pivo je bohatšie na antioxidanty, je preto pre organizmus priaznivejšie.
Spracovala: Silazdravia.sk