Vedeli ste, že existujú tri rôzne magnézia na rôzne účely?

Horčík, čiže magnézium, je obsiahnutý vo všetkých tkanivách a účastní sa na viac ako 300 biochemických reakciách v našom tele. Závisia na ňom doslova všetky telesné systémy. Pri strese sa dokonca potreba horčíka v tele výrazne zvyšuje.

Príznaky nedostatku horčíka
  • svalové kŕče, únava, problémy so spánkom, nevoľnosť, výpadky pamäte, dýchacie problémy, problémy s trávením, časté bolesti hlavy, bolesť kĺbov, ale aj bolesť zubov, lámavosť vlasov, lámavosť nechtov, nepokoj, svalová slabosť, poruchy spánku, poruchy koncentrácie, búšenie srdca, srdcová arytmia, bolesť, tlak v hlave, trasenie, trhavé pohyby, vyčerpanosť, vypadávanie vlasov,  poruchy centrálneho nervového systému, obličkové kamene, svalové kŕče.
Formy horčíka
Anorganická forma magnézia: oxid horečnatý je pre telo využiteľný len zo 4%. Často sa používa vtedy ak človek trpí zápchou. Organická forma magnézia: citrát vyniká absorbciou až 80% a nie sú úplne rovnaké. Jedná sa o magnézium malát, diglycinát a treonát.
Magnezium Malate
Je vhodné užívať ráno a v dopoludňajších hodinách pre jeho energizujúci účinok. Takže je vhodný pre ľudí ktorí trpia na chronickú únavu a starších ľudí.
Magnezium Diglycinát
Je vhodné užívať v poobedňajších a večerných hodinách, po náročnom dni, na regeneráciu tkanív a zníženie stresového hormónu kortizolu.
Magnezium Treonát
Je vhodné užívat pred spaním pre jeho upokojujúci účinok na mozog a nervovú sústavu, zlepšuje spánok. V menšom množstve sa dá využiť aj počas dňa na odbúranie stresu, úzkosti, a podporiť kognitívne funkcie. Jedná sa o jedinú formu horčíka ktorý dokáže prejsť cez hematoencefalickú bariéru až do mozgu.
Čo ste asi nevedeli
Aby vedel človek vyrobiť zo slnka vitamín D3 potrebuje horčík. Ak telo nemá dostatok horčíka, vitamín D3 si telo nevyrobí, hoci sa človek opaľuje na slnku. Účastní sa na detoxikačných procesoch, kde pomáha z tela odvádzať ťažké kovy, pesticídy, chemikálie a ďalšie toxíny. Pomáha aj znižovať množstvo telesného tuku.

Spracovala: silazdravia.sk

Ako na chronické zápalové ochorenia?