Máte zdravotné problémy aj keď sa stravujete zdravo?

Ľudia často uvažujú o tom, že obilniny sú zdravé. Preto obilniny často jedia a zdôvodňujú to tým, že sú plné vláknin a tým sú pádom prospešné pre trávenie, črevo (tým pádom pre imunitu) a aj celkové zdravie. 

Pri obilninách sa ľudia zároveň odvolávajú na to, že obilniny ľudia jedia už dlho a preto je ich dôležité mať v jedálničku.
Lenže v poslednej dobe (myslím tým posledné desaťročia) sa tu vytvoril jeden fenomén a tým fenoménom sú poškodené a zle fungujúce mitochondrie. Mitochondrie, pre tých čo ste o nich nepočuli, sú časti buniek, kde okrem iného prebieha výroba energie pre správne fungovanie buniek. Celkovo vážia všetky mitochondrie v tele cca 6-10kg u dospelého človeka.
Ak má človek poškodené, resp. zle fungujúce mitochondrie a jeho strava je bohatá na sacharidy (k sacharidom patria aj obilniny napr. ovsené kaše na raňajky a pod.), tak takáto strava bohatá na sacharidy podporuje tvorbu dusíkových radikálov. Dusíkové radikály, sú zlúčeniny dusíka, ktoré dokážu v tele spúšťať mnohé reakcie, ktoré sú pre trávenie, imunitu a celkové zdravie veľmi poškodzujúce.
Príliš veľa dusíkových radikálov, ktoré vznikajú v tele prísunom stravy bohatej na sacharidy (teda podľa vnímania ľudí tam patria aj zdravé obilniny) napr. spomaľuje pohyb čreva smerom nadol. Napr. mnohí ľudia sa čudujú, že ako to, že jedia ovsené vločky, kaše bohaté na vlákniny a celozrnné obilniny a trpia zápchami.
Zlý pohyb svalov čreva spôsobený dusíkovými radikálmi vedie k tomu, že sa potrava zle vylučuje a zostáva v čreve dlhšie. Potrava v tráviacom trakte sa zároveň zle premiešava. Následkom je to, že sa začne množiť choroboplodná črevná mikroflóra (vrátane hnilobných baktérií) a zdraviu prospešné baktérie začnú ustupovať. Mení sa bakteriálne zloženie čreva v neprospech zdravia.
Človek môže začať trpieť zvýšenou plynatosťou (napr. po koláčoch, jedlách bohatých na sacharidy ako pekárenské výrobky a pod.) alebo sa u ľudí časom vyvinie syndrómu dráždivého čreva (človeka trápia hnačky, zápachy, bolesti brucha). V čreve napr. klesá aj výroba vitamínu B7 a B9.
Dusíkové radikály dokážu poškodzovať sliznicu čreva. Dokonca to môže viesť k zníženiu tvorby imunoglobulínov chrániacich sliznice a zároveň brániacich prenikaniu patogénov do tela cez sliznice. Takto sa stravou bohatou na zdravé obilniny ale aj iné sacharidy sa dokáže oslabiť imunita na slizniciach nielen v čreve, ale celom tele, vrátane dýchacích ciest. Lebo slizničná imunita v celom tele závisí od diania v čreve.
Nedostatok slizničných imunoglobulínov sa môže prejaviť napr. ako často sa opakujúce infekcie – zápaly stredného ucha, zápaly prínosových dutín, zápaly priedušiek alebo aj zápaly pľúc. Pri nedostatku slizničných imunoglobulínov sa často premnožia choroboplodné baktérie ako napr. haemophilus influenzae či streptococcus pneumoniae (tento bacil má na svedomí mnohé problémy ktoré trápia deti ako napr. problémy s mandľami a pod.).
Predpokladám, že ste šoku a pýtate sa prečo ste toto doteraz ešte nepočuli. Je to preto, lebo siahnutie ľuďom na ich predstavu o zdravej strave je veľmi rizikové a nepopulárne. Ľudia to nemajú radi, majú radšej zaužívané pravdy overené generáciami.
Lenže tie generácie v minulosti nemali poškodené a zle fungujúce mitochondrie čo o dnešných deťoch alebo celkovo o ľuďoch bohužiaľ už neplatí. A tak tu vidíme ľudí snažiacich sa jesť čo najzdravšie a výsledok ich snaženia je choroba a zdravotné problémy. Ľudia sú z toho zmätení lebo jedia zdravo a výsledkom zdravej stravy nie je zdravie, ale choroba. A kladú si otázku ako je to možné!
Pravdy zažité generáciami sa zároveň menia na málo funkčné resp. nefunkčné systémy stravovania a ľudia to pociťujú na vlastnej koži v podobe zdravotných problémov. Bohužiaľ vzdať sa stereotypov je ochotná len veľmi malinká skupina ľudí. A aké to bude mať následky? To si radšej ani nechcem rozoberať.
Ak ste sa našli v tomto článku určite sa pýtate čo s tým. Asi nemusíte byť géniovia aby ste pochopili, že potrebujete zmeniť stravu. Pokiaľ sa potrebujete o svojom stravovaní poradiť, neváhajte a kontaktuje Andrea a jeho team:
Andrej Medveď
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com

Taurínom k dlhovekosti