Výnimočná Quinoa

Ešte ste o nej nepočuli? Veľká škoda! Quinoa je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Bola dôležitou potravinou Inkov ktorí verili, že je posvätná a preto ju nazývali ,,matkou všetkého obilia.“ Neobsahuje lepok, je bohatá na bielkoviny, horčík, železo, draslík, vápnik, magnézium, fosfor, B-vitamíny, kyselinu listovú, vitamín E, beta – karotén a mnoho ďalších.
Bielkoviny ktoré sú v nej obsiahnuté majú vyvážené všetky esenciálne aminokyseliny takže priaznivo pôsobia na rast svalovej hmoty, na regeneráciu tkanív a zmierňujú rôzne zdravotné ochorenia. Quinoa zvyšuje pohyblivosť čriev, pomáha z tela vylučovať toxíny. Upravuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje plodnosť, posilňuje činnosť nervovej sústavy a znižuje aj riziko rakoviny…

Červená quinoa má pritom ešte nižší glykemický index ako klasická biela. Má aj menej sacharidov a je bohatá na antioxidant, ktorý zlepšuje pamäť. Čierna quinoa zostáva po uvarení trochu chrumkavejšia. Hodí sa ako príloha k mäsu, do polievok, môžete z nej urobiť rôzne slané či sladké pokrmy.
Hoci quinoa chutí orieškovo, môžete v nej cítiť určitú horkosť ktorej sa zbavíte tak, že ju pred varením niekoľkokrát prepláchnete horúcou vodou. Postup prípravy je skoro rovnaký ako pri ryži. Jeden hrnček takto prepláchnutých semien iba zalejete dvomi hrnčekmi vody. Varí sa kým nezmäkne – asi 10 až 15 minút.
Sladký šalát
Čo potrebujete
  • šálku uvarenej quinoi
  • 4 jablká nakrájané na malé kocky
  • mletú škoricu
  • 1 lyžičku konopných semiačok
  • šťavu so zaváraného ovocia (slivky, hrušky, hrozno), alebo pomarančovú šťavu
Postup
Všetko spolu zmiešate a ozdobíte plátkami jablka, alebo iného ovocia.
Zdravé placky
Čo potrebujete
  • šálku uvarenej quinoi
  • jedno vajíčko
  • pol šálky nakrájanej rukoly, alebo iných zelených listov
  • cesnak
  • pol šálky strúhaného syra
  • kukuričná strúhanka
  • soľ, korenie, mletá červená paprika
Postup
Všetko spolu zmiešate, podľa potreby zahustíte kukuričnou strúhankou a tvarujete placky, ktoré na rozohriatom oleji z oboch strán opečiete.

Spracovala: Silazdravia.sk