Mikroorganizmy ktoré ovplyvňujú naše zdravie

Mikroorganizmy sú stále plné tajomstva a prekvapení. Väčšinu mikroorganizmov ani nie sme schopní kultivovať. Vedci to zatiaľ dokážu len s jedným percentom. 99 percent zostáva záhadou.

Mikroorganizmy ktoré potrebujeme
Žijeme s mikroorganizmami ktoré sú pre nás prospešné. Väčšina mikróbov sa nachádza v črevách. Čím sú rozmanitejšie, tým sú pre zdravie človeka výhodnejšie, pretože posilňujú imunitný systém, vyrábajú vitamíny, enzýmy a spolupracujú na trávení.
Keď sa dieťa rodí, prechádza pôrodnými kanálmi s otvorenými ústami, takže cestou naberá mikroorganizmy ktoré bude potrebovať, aby strávilo materské mlieko. Typ pôrodu má preto výrazný vplyv na vývoj črevnej flóry dieťaťa. Dieťa ktoré je narodené cisárskym rezom má trochu ťažší štart do života, pretože mikróby začne načerpávať až z pokožky matky. Musí pritom ,,nájsť“ mikróby ktoré naozaj potrebuje. Je dokázané, že práve tento mikrobióm hrá rolu v prípadnom neskoršom rozvoji alergie ale aj obezity. Takéto deti sú dokonca viac ohrozené leukémiou či cukrovkou. Pri cisárskom pôrode je preto vhodné dať rodičke tampón do pošvy, ktorým sa potom pretrie tvár dieťaťa, aby sa tým dosiahol efekt ako pri rodení vaginálnom cestou.
Liečenie pomocou mikróbov 
Neškodné druhy baktérii sa začínajú využívať k liečbe rôznych ochorení, ako napr. ochorenie cukrovky druhého typu, ochorenia pokožky, alergií, či nadváhy a dokonca aj cirhózy pečene. Pri ochorení pečene môžu totiž v čreve nadmerne rásť škodlivé mikróby. Určité probiotiká vedia aktivovať črevné bunky tým, že dokážu produkovať látky, ktoré vedia tieto zlé mikróby alebo ich toxíny zničiť.
Zistilo sa, že u ľudí, ktorí majú neurologické problémy sa ukazujú zároveň aj zmeny mikrobiológie v črevách. Príkladom sú deti s autizmom, alebo ľudia ktorí trpia depresiou.
Účinok probiotík je ale v organizme len dočasný. Keď sa ich užívanie zastaví,  účinky pominú, takže sa buď musia užívať neustále, prípadne s malými prestávkami.
Vhodné jedlo je pre rast dobrej črevnej flóry veľmi dôležité. Z pokusu v ktorom sa pokusná osoba desať dní stravovala iba jedlom z rýchleho občerstvenia sa zistilo, že táto osoba stratila okolo 1400 druhov mikróbov, čo je 40% črevných baktérií. Znamená to, že takéto jedlo pôsobí na črevnú flóru značne negatívne. Je preto lepšie jesť potraviny, ktoré pozitívne ovplyvňuje črevnú flóru ako napr. bryndza, kefír, tempech, kyslá kapusta, syry s ušľachtilou plesňou.
Každý mikrób sa v potravinách špecializuje na určité chemické látky, takže ak človek radikálne zastaví prísun niektorých živín, potom tieto mikróby nemajú čo ,,jesť“ a začnú zomierať. Zmení sa tak rovnováha vnútorného ekosystému. Dlhodobá jednotvárnosť v strave preto nie je vhodná.
Čo ste asi nevedeli
  • mikroorganizmy poskytujú aj veľké diagnostické možnosti. Dá sa vďaka nim poznať či ste vegetarián, alebo či trpíte na nejaké zdravotné problémy.
  • mikróby dokonca môžu prevýšiť počet našich vlastných buniek v tele.
  • dôležité je v miestnosti často vetrať, pustiť do vnútra zdravé mikroorganizmy ktoré môžu podstatne rozriediť rezistentné baktérie a zbaviť ich možnosti ďalšieho rozvoja.

Spracovala: Silazdravia.sk