Brusnice sa radia medzi ,,superpotravinu“ ktorú využívali už naše babičky, pretože dobre vedeli o ich výnimočných schopnostiach. Obsahujú veľa vitamínov ako napr. C, K , E, provitamín A, draslík, fosfor, mangán, sodík, vápnik, takže sa radia medzi výborný antioxidant. Zavárané skvele chutia do rôznych omáčok či k syrom.
Účinky
Flavonoidy, ktoré sa v nich nachádzajú upravujú vysoký krvný tlak, znižujú tvorbu krvných zrazenín, znižujú hladinu cholesterolu, bránia upchávaniu ciev a stabilizujú rytmus srdca.
Používajú sa pri liečbe močových ciest.
Vhodné sú aj na prevenciu rakoviny hrubého čreva, podporujú imunitu.
Svoj pozitívny účinok majú aj pri liečbe cukrovky, reumatizmu, pri menštruačných bolestiach a pri zväčšenej prostate.
Sú výborným doplnkom pri chudnutí, pretože podporujú odvodňovanie organizmu, uľahčujú vyprázdňovanie.
Čo by ste si mali pamätať
S užívaním brusníc by sa to nemalo preháňať. Netreba ich užívať dlhodobo, obsahujú totiž vyšší podiel kyseliny šťavelovej a benzoovej, ktorá škodí obličkám. Prehnaná konzumácia plodov sa preto neodporúča ľuďom náchylným na tvorbu obličkových kameňov. Pre ľudí s ochorením pečene sa neodporúča čaj s brusnicových sušených lístkov.
Brusnice v kuchyni
Keď brusnice kupujete, vyberajte si len tie najtvrdšie. Dozrievajú aj po oberaní, takže ak nie sú ešte dostatočne červené, nevadí to. V chladničke môžu vydržať aj mesiac, ale je lepšie ak ich zamrazíte a budete ich tak mať pripravené kedykoľvek to budete potrebovať. Dajú sa použiť takmer do všetkého – do sladkých, slaných ale aj štipľavých jedál.
Spracovala: Silazdravia.sk