Smiech je vážna vec!

Každý určite vie, že smiech je skvelý proti zlej nálade či depresii. Vedecké výskumy navyše dokazujú, že aplikáciou humoru sa dá dosiahnuť zlepšenie stavu rôznych zdravotných ochorení, pretože humor zvyšuje napr. výkon lymfocytov. Má tiež pozitívny vplyv na samotné dýchanie – smiech prehlbuje bránicu i dýchaciu sústavu.
Čo ste asi nevedeli

Terapia smiechom (gelotológia) – jedná sa dychové cvičenie a nútenie sa do smiechu, smiech však postupne prepuká do smiechu úprimného. Účastníci takého smiechu okamžite prežívajú zlepšenie nálady.
Za zakladateľa terapie smiechu sa považuje americký psychiater William F. Fry, ktorý sa začal venovať smiechu po tom, ako uskutočnil originálny vedecký pokus: pri zhliadnutí grotesknej scény z filmu s Laurelom a Hardym – kedy sa smial z celého hrdla a prežíval príjemnú eufóriu – ho napadlo zaviesť si do ramena kanylu a odobrať si zo žily krv. Takto zistil, že pri smiechu dochádzalo v jeho tele k prudkému zvýšeniu K-buniek (druh bielych krviniek), ktoré likvidujú bunky napadnuté vírusmi. Neskôr v roku 1964 uskutočnil na Stanford University ucelený výskum o účinkoch smiechu kedy zistil, že pri silnom smiechu stúpa v slinách a krvi koncentrácia imunoglobulínov, čím sa posilňuje imunitný systém.
Smiechom k zdraviu
Smiech zlepšuje schopnosť pamätať si, pretože okysličuje krv.
Mlieko matky ktorá kojí a často sa smeje obsahuje viac hormónu melatonín, ktorý pozitívne ovplyvňuje kvalitu spánku bábätka.
Pri smiechu sa zrýchľuje srdcový pulz na 130 pulzov za minútu čo je podobné ako pri cvičení. 10 minút úprimného smiechu je porovnateľné s tridsiatimi minútami na veslárskom trenažéri. Smiech harmonizuje krvný tlak, má pozitívny vplyv na cievy.
Smiech uvoľňuje svaly a znižuje rôzne bolesti, najmä bolesti hlavy a bolesti v prípade artritídy, pretože pri smiechu sa vylučuje väčšie množstvo endorfínu.
Pri smiechu pracujú biologické funkcie vo svojom optimálnom režime, takže sa dá povedať, že sa tým aj omladzuje organizmus.
Deti sa smejú priemerne asi 300 krát denne, dospelí iba 15 krát.
Hlasitý smiech pre pacienta s chorými pľúcami však nemusí byť úplne vhodný, pretože môže spôsobiť dočasné zhoršenie funkcie pľúc. Opatrnejší na silný, hlasitý smiech by mali byť aj pacienti trpiaci vysokým krvným tlakom.
– Ty starý, všimol si si tú čiernovlásku čo teraz odišla od susedného stola?
– Myslíš tú s pekne krojenými ústami, hlbokým dekoltom a zlatým náramkom na ruke?
– Ano, tú.
– Nie, tú som si nevšimol.

Spracovala: Silazdravia.sk