Si si istý že nemáš hlísty?

Viete ako správne rozpoznať črevné parazity? Budete prekvapení, že ich môžete mať aj vtedy keď o nich ani neviete. Nemusia sa totiž prejaviť len typickým svrbením konečníka ale aj bolesťami brucha, bolesťami pri močení, nechutenstvom, nespavosťou, či dokonca výtokom z pošvy.
Čo ste asi nevedeli

Výsledky Univerzitnej nemocnice v Erlangene ukazujú na zaujímavé možnosti ako by mohli tieto parazity naopak pomáhať v zlepšení zdravia a to najmä pri liečbe artritídy vďaka podávaní zárodkov parazitov u pokusných cicavcom. Je zatiaľ otázne aký smer tento výskum naozaj naberie, ale možno nebude až takou ďalekou budúcnosťou, kedy sa budú v správnej forme parazity efektívne využívať.
Mrľa 
  • jedná sa o červa, ktorý parazituje v tenkom a hrubom čreve, vyskytuje sa často u detí vo veku 5 – 14 rokov.
  • prenáša sa v kolektívoch zle umytými rukami, vdýchnutím vajíčok, kontaminovaných potravín, predmetov, hračiek, posteľného prádla, v prachu vajíčkami.
  • samičky kladú vajíčka v oblasti ritného otvoru v noci, larva pri zlej osobnej hygiene môže nakaziť znovu toho istého človeka alebo iných ľudí.
  • môžeme povedať, že ide o chorobu špinavých rúk, šíri sa kvôli nedostatočnej hygiene a oslabenej imunite.
  • nebezpečenstvo spočíva v samotnom škriabaní, kedy sa vajíčka dostanú za nechty človeka, ktorý ak si dobre neumyje ruky sa sám nakazí, alebo nakazí druhých. Poškriabaná koža sa môže zapáliť a môžu vzniknúť infekcie.
  • dieťa je cez deň nevyspaté a nervózne, má doškriabané okolie konečníka.
  • u žien hrozí prenos vajíčok do pohlavných orgánov čo sa prejavuje svrbením, vaginálnym výtokom, zápalom močového mechúra.
Liečba
  • lieky sú účinné lebo dokážu na jedno podanie zabiť všetkých červov, po určitej dobe je ale dôležité liečbu zopakovať. Liečiť sa musí aj kolektív – deti, rodina ktorá prišla do kontaktu s pacientom.
  • veľmi dôležitá je osobná hygiena – vždy si umyť ruky po používaní toalety a tiež pred jedlom.
  • neokusovať si nechty, mať ich nakrátko ostrihané, opláchnuť oblasť konečníka po WC, tiež pred spaním a ráno po spánku, pravidelne dezinfikovať WC, umývadlo, veci čo prichádzajú do kontaktu s rukami ako napríklad klávesnica, odstraňovať prach v domácnosti.
  • posteľnú bielizeň a všetko prádlo čo prišlo do kontaktu s pacientom prať na vysokej teplote, žehliť, vyvariť prádlo, pravidelne si každý deň meniť spodnú bielizeň.
  • vyhýbať sa bielemu cukru v potravinách, jesť kyslé jedlo, uhorky, kapustu, cesnak, mrkvu, konzumovať celozrnné potraviny, listovú zeleninu.
  • na svrbenie použiť teplý kúpeľ so soľou, masť so zinkom na okolie konečníku.
Škrkavky 
  • škrkavky, ľudovo nazývané hlísty – jedná sa o červov dlhých až 30 cm, parazitujúcich v tenkom čreve človeka, vajíčka sa vylučujú stolicou.
  • najznámejšia je škrkavka detská, ale poznáme aj škrkavky psie a mačacie, ktorými sa môže človek tiež nakaziť.
  • vajíčka dozrievajú v pôde odkiaľ sa dostanú do úst, trávenia.
  • nákaza sa prenáša nedostatočnou hygienou, neumytými rukami, ovocím a zeleninou, vodou. Na nákazu má vplyv hnojenie pôdy ľudskými výkalmi kedy sa na zeleninu dostanú vajíčka.
  • v tenkom čreve sa liahnu larvy, ktoré sa cez stenu dostávajú do pečene, srdca, pľúc a hrtana, kde ich človek prehltne a potom v tenkom čreve dospejú a nakladú vajíčka, ktoré sú vylúčené stolicou a nákaza sa tak môže ďalej šíriť. Symptómy môžu pripomínať aj ochorenia dýchacích ciest – najmä pri deťoch sa objavuje teplota, kašeľ a problémy s dýchaním.
  • ak sa dostala do čreva, larvy sa môžu dostať do pankreasu, žlčovodu – môže tak vzniknúť žltačka pretože sú upchané žlčové cesty a nemôže odtekať žlč. Škrkavka dokáže poškodiť sliznicu čreva, ochudobňuje človeka o živiny, môže zapríčiniť aj upchanie čreva.
Zvieracie škrkavky 
  • ostávajú v orgánoch do ktorých sa dostali larvy po vyliahnutí, nevracajú sa do čreva. Prenášačom môže byť zviera aj keď je pravidelne odčervované.
  • príznaky nákazy – svrbenie konečníka, bolesť brucha, zvracanie, nechutenstvo, kašeľ, slabé kĺby, svaly, vyrážka na koži. Tieto škrkavky môžu byť v pečeni, pľúcach, srdci, mozgu a vo svaloch. Často spôsobujú problémy s očami – bolesť, porucha videnia. Nákaza sa musí hneď liečiť lebo človek môže oslepnúť.
  • dezinfekcia a horúca voda im neublížia. Zaujímavé ale je, že sa odporúča liečiť len pacientov s veľmi vážnymi príznakmi, pretože lieky môžu viesť k vážnym alergickým reakciám spôsobenými mŕtvymi larvami.
Liečba
  • liečiť sa musí celá rodina, všetci ľudia ktorí prišli do kontaktu s chorým, užívajú sa lieky, jeden z nich je piperazín.
PREVENCIA
Najdôležitejšia je hygiena – umytie rúk, ovocia, zeleniny pred jedením, prevarenie vody – nepiť, neoplachovať vodou potraviny ak nevieme či je hygienicky nezávadná.
Nepoužívať ľudské výkaly na hnojenie, prípadne ich pred hnojením kompostovať. Človek sa môže nakaziť aj pri práci na záhrade ak mu do úst vletí zemina.
Zabrániť aby sa deti hrali na pieskoviskách kde sa môžu dostať zvieratá – nákaza zvieracími škrkavkami.
Ohrození sú aj fajčiari, pretože pred tým ako idú fajčiť si neumývajú ruky.
Psa, mačku treba pravidelne odčervovať.
Psychosomatický pohľad
Človek by chcel asi rád všetko stihnúť, je uponáhľaný, nervózny, alebo sa možno trápi tým, že nevie kde je jeho naozajstná životná cesta. Určité veci ho nebavia ale pritom vie, že ich musí vydržať, čo v ňom vyvoláva nespokojnosť. Mal by sa snažiť upokojiť a nájsť si vhodné hobby, ktoré by ho napĺňalo.
Deti majú choroby duchovnej príčiny dvojakého druhu. Prvá sa týka tzv. karmických alebo dedičných väzieb – to sa týka najmä vrodených chorôb (ale nie je to podmienka), a druhá sa týka rodiny. (Samotných rodičov, najmä matky.) Ak má matka problémy, je neurotická, nesnaží sa o harmonické prostredie, tak všetky negatívne nálady prenáša na dieťa. Čím by teda mala ochorieť ona, ochorie nakoniec dieťa. Preto duchovné prebudenie patrí väčšinou rodičom chorého dieťaťa.

Spracovala: Silazdravia.sk