Korenie života

Kurkuma je známa ako „zlaté korenie“, rovnako ako „korenie života“. Používa sa v Indii ako liečivá rastlina, ktorá sa od nepamäti vnímala ako posvätná. Kurkuma silne vplýva na sociokultúrny život obyvateľov indického subkontinentu. Táto „zemitá bylina slnka“ s oranžovo-žltým koreňom, bola považovaná ľuďmi védskej doby za „rastlinu slnka“. Niet divu, že považovali kurkumu za Oushadhi, liečivú bylinu, najvýraznejšiu bylinu, jednu bylinku nad všetkými ostatnými (Jager, 1997).

Kurkuma má najmenej 6000 rokov zdokumentovanej histórie jej použitia ako lieku a pri mnohých socionáboženských praktikách. Kurkuma pravdepodobne pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde je mnoho príbuzných druhov kurkumy rastúcich divoko, hoci o kurkume nie je známe, že by sa vyskytovala vo voľnej prírode. Kurkuma sa pestuje najviac v Indii, za ňou nasleduje Bangladéš, Čína, Thajsko, Kambodža, Malajzia, Indonézia a Filipíny.
V malom meradle sa pestuje aj vo väčšine tropických oblastí v Afrike, Amerike a ostrovoch Tichého oceánu. India je najväčším výrobcom, spotrebiteľom a vývozcom kurkumy. Starovekí Indovia dali kurkume mnoho mien (min. 50), z ktorých každé označuje určitú konkrétnu kvalitu, ako je uvedené na príkladoch nižšie.
Ranjani Označuje to, čo dáva farbu.
Mangal prada Prinášajúca šťastie.
Krimighni Zabíja červy, antimikrobiálna.
Mahaghni Označuje antidiabetické vlastnosti.
Haridra Označuje, že je milá Harimu (Krišnovi.)
Varna-datri Dáva farbu, naznačuje že je posilňujúca pre pleť.
Hemaragi Má zlatú farbu.
Bhadra Označuje priaznivá alebo šťastná.
Pavitra Svätá Hridayavilasini Prináša potešenie srdcu, očarujúca.
Shobhna Žiarivá, naznačuje žiarivú farbu.
Experti na bylinky považujú kurkumu za jeden z najväčších darov Matky prírody, pretože je vybavená rôznymi liečivými vlastnosťami. Vo všetkých krajinách južnej Ázie bola kurkuma používaná od staroveku ako korenie, konzervačné činidlo na ochranu potravín, farbivo a kozmetický prípravok a je uvádzaná v tradičných systémoch medicíny (v Ajurvéde, v Siddha , v Unani a v Tibetskej medicíne).
V minulosti, kurkuma, rovnako, ako jej divokí príbuzní, ako napr. Curcuma aromatica (Vanaharidra – džungľová kurkuma), bola používaná na farbenie oblečenia (bavlna, hodváb a vlna), aj keď farba sa rýchlo rozkladá dôsledkami slnečného žiarenia. V modernej dobe sa farbivo kurkumy (kurkumín) používa ako bezpečné farbivo v syre, koreninách, horčici, výrobkoch z obilnín, zaváraných uhorkách, zemiakových lupienkoch, polievkach, zmrzline, jogurte atď.
Štúdie ukázali, že kurkumín je pre človeka netoxický aj pri dávke 8000 mg/denne – užívaný trvalo(Cheng, 2001). Liečivé použitia kurkumy a kurkumínu sú skutočne rozmanité, od kozmetiky po prevenciu Alzheimerovej choroby. Kurkuma je tiež kvalifikovaná ako kráľovná prírodných Cox-2 inhibítorov (Duke, 2003). Súčasné výskumy kurkumy sú zamerané na jej antioxidačné, hepatoprotektívne, protizápalové, antikarcinogénne a antimikrobiálne vlastnosti, jej použitie pri kardiovaskulárnych a gastrointestinálnych ochoreniach.

Zdroj: Turmeric The genus curcuma, P.N. Ravindran, K.Nirmal Babu, K. Sivaraman

Autor článku

Mario Ozimy

Od malička je fascinovaný prírodou, bylinkami, hubami. Uvedomuje si, že na svete je veľa vecí, na ktoré dnešný človek nemá odpoveď. Myslí si, že keď sa človek dokáže pomocou byliniek a húb liečiť, zbaví sa strachu z nepoznaného.