Výnimočné huby

Už niekoľko tisíc rokov sú tzv. medicínske huby považované za jedinečný zdroj tých najcennejších látok pre ľudský organizmus. Pozrime sa bližšie na tri výnimočné medicinálne huby, ktoré by ste mali celkom určite poznať.

Cordyceps – húsenica čínska
Rastie v nadmorských výškach nad 3500 metrov v horách Tibetu a čínskych provinciách. Vo voľnej prírode sa dá nájsť už len málo, preto sa táto huba pestuje umelo. Táto cudzopasná huba má bohatý zdroj betaglukánov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov, prirovnáva sa k ženšenu. Pomáha na podporu imunity, ovplyvňuje aj ďalšie systémy ľudského organizmu – obehový či dýchací, prispieva k detoxikácii organizmu, priaznivo ovplyvňuje vitalitu a výkonnosť. Má priaznivý účinok pri nádorových ochoreniach, zabraňuje cirhóze pečene, podieľa sa na celkovom zlepšení nálady. Používa sa ako prírodné antibiotikum, pretože rozkladá choroboplodné baktérie ako napr. pneumokoky, streptokoky, ale aj zlatého stafylokoka.
Chaga – rezavec šikmý
Patrí už stáročia k tradičnej ruskej a čínskej medicíne. Rastie hlavne na brezách. Pochádza najmä z oblasti Ruska a Sibíru. Obsahuje veľké množstvo bioaktívnych látok, antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia a chránia bunky pred poškodením, rovnako tak vitamíny, minerály a tiež melanín. Obsahuje aj vitamín K1, preto by túto hubu nemali užívať ľudia, ktorí majú problémy so zrážanlivosťou krvi. Huba má priaznivý účinok pri problémoch s pečeňou, žalúdočných ťažkostiach a používa sa ako doplnková liečba pri psoriáze.
Reishi – leskokôrka lesklá
Táto huba patrí medzi najstaršie prírodné liečivá tradičnej čínskej medicíny. Hostiteľom tejto parazitickej huby môžu byť rôzne stromy – napríklad dub, či topoľ. Väčšinou napadá stromy v mieste poranenia. Traduje sa, že pri pravidelnej konzumácii predlžuje život. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, výrazný obsah železa, selénu a germánia, ktorý sa spojuje s protinádorovým účinkom. (Určitý vyšší podiel germánia sa dá nájsť aj v cesnaku či v ženšene.) Reishi priaznivo pôsobí pri Alzhaimerovej chorobe, pri stareckej demencii, či problémoch s pamäťou. Pomáha najmä pri nespavosti, alergiách, búšení srdca, závratoch a pri psychickej únave. Odstraňuje z tela toxické látky, podporuje funkciu pečene, srdca, obličiek. Ak reishi skombinujete s vitamínom C, zlepšíte tak príjem polysacharidov ktoré sú v nej obsiahnuté.

Spracovala: Silazdravia.sk