Mávate bolesť bedrového kĺbu, kožné alergie, horkú chuť v ústach či problémy s očami?

Podľa čínskej medicíny tieto príznaky poukazujú na oslabenú dráhu žlčníka. Dráha vplýva na uši, oči, hrudník, pečeň, žlčník, zadok, kolená, dolné končatiny, šľachy, hrudnú chrbticu Th 8 – 10, zuby, svaly.
Aj toto spôsobuje žlčník podľa čínskej medicíny:

  • bolesť kĺbov (najmä na rebrách, bedrách, kolenách, členku, pohyblivosť prstu vedľa malíčka na nohe), bolesť kolien, bolesť hlavy najmä v čelnej oblasti a pri očných kútikoch, hemoroidy, nafúknuté, tvrdé brucho (pocit ťažkého, plného žalúdka), problémy so žlčníkom, poruchy spánku, problémy so sluchom, suchú pokožku, svalové, degeneratívne ťažkosti, zhoršenie zraku, žlčníkové kamene, zväčšené lymfatické uzliny, pocit tepla v lýtku a stehne (teplo stúpajúce po vonkajšej strane lýtka a stehna), bledosť pokožky, ale tiež depresiu, ľakavosť, nepokoj, netrpezlivosť, puntičkárstvo, zúrivosť.
  • orgánová hodina žlčníka je od 23 hod do 1 hod. V tieto hodiny sa budia, alebo nemôžu spať najmä tí, ktorí majú so žlčníkom problémy.
  • pasívna hodina žlčníka je od 11 hod. do 13 hod. Telo aj myseľ sú skôr v útlme.
  • marec je pre žlčník citlivejší. (V tomto období treba byť zvlášť opatrnejší, najmä ak je daný orgán oslabený.)
Liečba
  • nejesť čerstvé, ani kyslé mlieko, alkohol, dráždivé potraviny, vyprážané jedlá ani sýtené nápoje. Neprejedať sa veľkými porciami.
  • vhodná je šťava z čiernej reďkovky, nízko-tučná diéta s vylúčením živočíšnych tukov, zelenina.
  • vitamín C – najvhodnejšia je citrónová šťava, skvelé sú plody moruše.
Psychosomatický pohľad
Človek s touto oslabenou dráhou je väčšinou plachý, utiahnutý, býva nerozhodný, puntičkársky, netrpezlivý, alebo tiež vznetlivý a máva silnú zlosť a hnev. Veľakrát je neschopný praktického uskutočnenia svojich životných plánov a máva živé, ťažké sny. Mal by sa snažiť získať kontrolu nad vecami, toleranciu a kreativitu.

Spracovala: Silazdravia.sk