Ako na komplexy

Najhoršie na komplexoch menejcennosti je, že ich majú nesprávni ľudia.
(Jacqes Tati – Francúzsky filmár)
Čo ste asi nevedeli

Niektorí psychológovia zastávajú názor, že komplexy sú ohniskové a priesečníkové body psychického života, bez ktorých by sme si nemali želať žiť. Naozaj by nám nemali chýbať, pretože inak by sa dostala psychická aktivita do fatálneho zastavenia.
Asi tretina ľudí trpí komplexmi menejcennosti, ktoré väčšinou vznikajú ešte v detstve, keď je dieťa vychovávané v nevhodnom prostredí. Komplexy sú v skutočnosti ,,úlomkami psyché“. Etiológia ich pôvodu sa bežne označuje ako trauma, emocionálny šok, alebo taký zážitok, ktorý odštiepi kúsok psyché. Najbežnejšou príčinou je určite morálny konflikt, ktorý v konečnom dôsledku vyviera z nemožnosti prijať celistvosť vlastnej povahy.
Motivácia a sebadôvera
Ak máte pocit, že ste málo motivovaní, uvedomte si, že slovo ,,,motivácia“ používajú len tí ľudia, ktorí ju podľa svojho názoru nemajú. ,,Motivovaní ľudia toto slovo použijú len málokedy, pretože sa jednoducho len vysporiadajú s úlohou ktorú majú pred sebou. ,,Nedostatok motivácie“ je len výhovorka, prečo ste nedokončili prácu. Zabudnite na motiváciu, zvyknite si vysporiadať sa za čerstva so všetkými úlohami.
Pri sebadôvere je situácia podobná. Podstatné je uvedomiť si, že sebadôvera neexistuje ako objektívna skutočnosť. Osamelý človek nie je vo svojej podstate sebaistý, alebo neistý – tento fenomén sa objavuje len v interakcii s druhými ľudmi.
Vaša predstava o vašom vnútornom ,,Ja“ môže byť totiž špekulatívny nezmysel a väčšinou nijak nesúvisí s tým ako v skutočnosti nadväzujete kontakt s okolitým svetom. Samotnú sebadôveru môžete dokonca predstierať, sebadôvera sa totiž dá považovať iba za súhrn chovania a trikov, vďaka ktorým pôsobíte určitým dojmom.
Starovekí Gréci mali mali boha vína a radosti. Zato my máme Freuda, komplex menejcennosti a psychoanalýzu.
(Erich Maria Remarque – Nemecký spisovateľ)
Ako sa cítiť naozaj dobre
  • komplex dokážete prekonať iba ak ho naplno prežijete. Inými slovami, ak sa máte ďalej rozvíjať, musíte k sebe pritiahnuť a vypiť až do dna každý zvyšok toho, od čoho sme si kvôli vašim komplexom, udržiavali odstup.
  • v prvom rade je dôležité zamyslieť sa nad niektorými svojimi hlbšími problémami. Treba si uvedomiť, čo bolo spúšťačom komplexu a dodatočne sa s touto udalosťou vysporiadať. Danú situáciu treba prijať a tak ju v sebe vyriešiť.
  • pracujte na lepšom držaní tela a usmejte sa. Zmena postavenie tela je často rýchlou a ľahkou cestou ako naštartovať svoje pocity, aby nasledovali telesný príklad.
  • aká je vaša predstava o sebe? Pri troche premýšľania prídete na to, že vaše sebahodnotenie vychádza skôr z vašej neistoty než z vašich predností. Ak máte napríklad nejaké kožné ochorenie, alebo veľký nos, môžete mať pocit, že sa cítite pred ostatnými ľudmi trápne, lebo si myslíte, že si toho druhí automaticky všimnú a budete im pripadať odpudivo. Pravda je však taká, že aj keby ste mali ekzém nemusí na vás byť nič odpudivé.
  • čo je vlastne sebahodnotenie? Sebahodnotenie je obraz ktorý vám vyvstane pred očami, keď si predstavíte samého seba. Môžete mať jedno prevažujúce sebahodnotenie, ktoré používate vo väčšine prípadov a veľa ďalších menej významných predstáv pre určité situácie: doma, pri zoznamovaní s ľudmi, v práci…
  • skúste si vyvolať niekoľko takýchto predstáv  – zamyslite sa na chvíľku a zistite čo vás napadne. Kto rozhoduje o obsahu týchto krátkych filmov, ktoré vám ,,bežia“ hlavou? Pravdepodobne ste ich tvorbe nechali volný priebeh a uviazlo v nich veľa neužitočných informácií. Možno by bolo dobré obťažovať sa so zmenou obsahu týchto obrazov. Vaše sebahodnotenie má totiž zásadný vplyv na hranice ktorými obmedzujete svoje chovanie.
  • rozhodnite sa pre také sebahodnotenie ktoré sa vám bude páčiť. Predstavujte si niečo, čo je síce realistické, ale čo vás nadchne. Nemá zmysel predstavovať si nedosiahnuteľnú podobu super hrdinu, ale určite si vytvorte predstavu ktorá vám bude príjemná.
  • napríklad ľudia, ktorí dokážu zo dňa na deň prestať fajčiť sa s veľkou pravdepodobnosťou rozhodnú považovať sa za nefajčiarov. Potom sa chovajú novým, žiadúcim spôsobom, a nerobí im starosti keď tu a tam ,,zakopnú“, takže mávajú lepšie výsledky ako tí, ktorí sa len ,,pokúšajú nefajčiť“, naplánujú si ťažkú úlohu a už dopredu predpokladajú nezdar.
  • snažte sa spoznať a zúžitkovať svoje prednosti, aby ste sa naučili prijať samého seba.
Život je jednoduchý, ale my trváme na tom, aby bol komplikovaný.
(Konfucius – Čínsky filozof, mysliteľ, politik)

 

Zdroj: Collective Works: A Psychological Theory of Types, Derren Brown: Mágia a manipulácia mysle