Nestrácajte hlavu pri bolestiach hlavy

Hlava si občas bolí každého. Je známe, že keď v horúcom dni málo pijeme, môže nás bolieť hlava, ale tiež ak sa nenajeme alebo nevyspíme. Akákoľvek bolesť – a teda i bolesť hlavy – je i výzvou začať sa učiť venovať pozornosť svojmu telu. Veľmi vhodné môžu pritom byť dychové cvičenia, joga a ďalšie vhodné relaxačné metódy.

Je dôležité každú bolesť hlavy správne diagnostikovať – určiť jej príčinu.
Pri dlhšie trvajúcej bolesti vždy vyhľadajte lekára!
Je potrebné zistiť čo spôsobilo bolesť hlavy a podľa toho určiť liečbu. Napríklad pri bolesti kvôli vysokému tlaku zmeniť životný štýl, naučiť sa relaxovať, užívať lieky na zníženie krvného tlaku.
Bolesť je nebezpečná kvôli vnútro lebkovým poruchám – zvýšený vnútro lebkový tlak, nádory, zápal mozgových blán.
Bolesť hlavy
Príčinou býva únava, stres, depresia, málo tekutín, hlad, málo spánku, konflikty medzi ľuďmi, infekcie vírusmi, chudokrvnosť, neuróza, ochorenia orgánov.
Primárna bolesť hlavy – spôsobenú neurochemickými zmenami v mozgu.
Sekundárna bolesť hlavy – následkom ochorenia – mozgovo cievne choroby, vysoký tlak krvi, nádcha, chrípka, cukrovka, nádory, úrazy hlavy, infekcie prínosových dutín a ucha, nadužívanie liekov, alkoholu, poruchy trávenia, metabolizmu.
  •  ak bolesť hlavy sprevádzajú príznaky ako bledosť, nechutenstvo, únava, potreba spať, nechuť sa venovať bežnej aktivite je vhodné navštíviť lekára aby sa zistila skutočná príčina bolesti.
Liečba – psychoterapia, vyhýbanie sa stresom, záťaži, pravidelné cvičenie, oddych, užívanie antidepresíva, analgetiká, antiflogistiká, medovka, ľubovník, chmeľ, vitamín C, B, vápnik, horčík.
Psychosomatický pohľad – príliš sa snažíte, žijete v strese, úzkosti, prepínate svoje sily a nerobíte veci prirodzene ale k mnohým veciam sa musíte premáhať. Máte prevahu rozumu nad citom. Príliš kŕčovito hľadáte to, čo je najvýhodnejšie. Nebuďte tvrdohlavý a uvoľnite sa. Začnite sa na svet usmievať, uvoľnite svalstvo. Deti majú ťažkosti tzv. duchovnej príčiny dvojakého druhu. Prvá sa týka tzv. karmických alebo dedičných väzieb – to sa týka najmä vrodených chorôb (ale nie je to podmienka), a druhá sa týka rodiny. (Samotných rodičov, najmä matky.) Ak má matka problémy, je neurotická, nesnaží sa o harmonické prostredie, tak všetky negatívne nálady prenáša na dieťa. Čím by teda mala ochorieť ona, ochorie nakoniec dieťa. Preto duchovné prebudenie patrí väčšinou rodičom chorého dieťaťa.
Trik s kávou
Kávu pravidelne a ani vo veľkej miere nepite. Ak máte odskúšané že káva u vás nie je spúšťačom bolesti hlavy, môžete pri prvých príznakoch bolesti skúsiť starý dobrý trik. Dajte si 1 – 2 šálky silnej kávy ktorá pôsobí ako analgetikum.
Tenzná bolesť hlavy
Je to najčastejšia bolesť hlavy trvajúca 30 minút až jeden týždeň. Kvôli psychickému napätiu sa napnú svaly v okolí krku, šije a hlavy.
  • často je chronická, ak trvá nad dva týždne.
Príčina – psychosomatická – stres, napätie, depresie, nadmerné starosti.
  • rizikovými faktormi je chybné držanie tela, nesprávne zaťažovanie tela, alkohol, fajčenie.
Liečba – človeka neobmedzuje v bežných aktivitách, fyzická aktivita ju nezväčšuje, tabletky proti bolesti na ňu neúčinkujú.
  • postihnutí sa musia vyvarovať faktorov, ktoré u nich bolesti vyvolávajú.
  • pri bolesti aplikovať teplo alebo chlad, užiť protizápalové nesteroidné lieky, cvičiť relaxačné dýchacie cvičenia, spať v noci a primeranú dobu, vhodná je akupresúra, masáže bolestivých miest, nosenie pásky na čelo – zastaví prítok krvi do kože.
  • je dôležité rozlíšiť či ide o bolesti vyvolávané psychickými faktormi alebo či nejde o vážnejšie ochorenie. Preto je lepšie v prípade nasledujúcich problémov vyhľadať lekára aby zistil o čo ide: bolesť hlavy sa presúva po hlave, zvyšuje sa, objaví sa z ničoho nič, máte aj iné zdravotné problémy a bolesti.
Cervikokraniálny syndróm
Bolesť hlavy kvôli krčnej chrbtici.
Príznaky – bolesť v zadnej časti hlavy, v spánkoch, závrat.
Liečba – analgetiká, antiflogistiká, správne ležať pri spánku, zabraňovať prechladnutiu chrbtice, nepreťažovať chrbticu, vit. B, vit. C, vápnik, horčík.
Cluster headache (clusterová bolesť)
Najviac sú postihnutí muži v strednom veku, pravdepodobne je dedičná a častejšie sa vyskytuje u fajčiarov. Je menej rozšírená ako migréna.
Príznaky – silná jednostranná bolesť hlavy pri oku, záchvaty trvajú do troch hodín a sú striedané kľudom trvajúcim niekoľko dní až týždňov, slzenie, začervenanie očných spojiviek, opuch nosnej sliznice, pot na čele, opuchnuté viečko.
Liečba – lieky na lekársky predpis, treba vyskúšať rady ktoré sú vhodné aj pri bežnej bolesti hlavy, môže tiež pomôcť inhalácia kyslíku – zlepší okysličenie mozgu, čaj z čerstvej majoránky, akupunktúra, vitamín C.
Migréna
Najčastejšie neurologické ochorenie.
Príznaky – bolesti hlavy trvajúce 4 hodiny až tri dni, často s pocitom na vracanie, za okom, za čelom, po strese, jedle, na začiatku menštruácie, pri zmene počasia. Pridružiť sa môžu tiež príznaky ako nechutenstvo, precitlivenosť na svetlo, potenie, precitlivenosť na hluk, závrat, zívanie, zvracanie.
Príčina – zdá sa, že hlavnou príčinou sú vrodené dispozície na túto chorobu. Porucha rovnováhy serotonínu spôsobuje zvýšenie priepustnosti steny ciev kedy dochádza k úniku látok z krvnej cievy do okolitého tkaniva a to spôsobuje dráždenie receptorov bolesti. Serotonín spôsobuje aj zúženie ciev v mozgu a rozšírenie ciev mimo mozgu. Migrénu vyvolajú určité potraviny, stresové situácie, zmeny počasia, menštruácia.
Liečba – liekmi proti bolestiam a nevoľnosti, ležanie v posteli v tmavej miestnosti – vyhýbanie sa svetlu, dodržovať optimálnu telesnú hmotnosť – problémom môže byť nadváha ale aj podváha, treba dodržiavať pravidelný rytmus spánku a bdelého stavu.
  • neexperimentujte s diétami pri ktorých dochádza k nedostatku cukru v krvi. Dobré výsledky prináša riadená detoxikácia  organizmu, pôst za pomoci odborníka.
  • vhodná je rimbaba obecná (neodporúča sa však v tehotenstve a v prípade užívania liekov na riedenie krvi sa treba poradiť s lekárom), horčík, vápnik, vitamín D.
Psychosomatický pohľad – asi si s niečím stále ,,lámete“ priveľmi hlavu, veľa premýšľate, nenasledujete svoje city, žijete iba v hlave – vo fantázii prežívate veci, ktoré by ste mali prežívať v skutočnosti. City pribrzďujete rozumom, prichádzate k napätiu, chcete niečo inak ako môžete urobiť, nestačíte svojim nárokom.
Silné bolesti hlavy, náhla, prudká bolesť,  zvracanie, stuhnutá šija, porucha vedomia – ihneď vyhľadať lekársku pomoc, tel. číslo 155
Aneuryzma mozgových ciev
Je to vypuklina ktorá vznikla kvôli oslabenej stene cievy.
  • tlačí na určité časti v mozgu.
  • často praskne a vzniká krvácanie.
Príčina – rizikové faktory – u ľudí s genetickou dispozíciou, pri zúžení aorty a pri polycystických obličkách, pri vysokom krvnom tlaku.
Liečba – chirurgicky sa zabezpečí aneuryzma aby nepraskla, ak praskne musí sa okamžite chirurgicky liečiť, ako prevencia kŕčov sa podávajú blokátory vápnikových kanálov.
  • ak si myslíte, že máte aneuryzmu mozgových ciev, alebo máte obavu, pretože sa vyskytuje vo vašej rodine, dohodnite si návštevu lekára. Pri skorej diagnóze sú liečebné metódy jednoduchšie.
Psychosomatický pohľad – príliš v sebe asi prežívate úzkosti a strach. Často premýšľate a trápite sa nad druhými. Asi sa cítite neustále napätý a preto by ste mali pracovať ma svojej vnútornej rovnováhe.

Spracovala: Silazdravia.sk

Trápi vás bolesť očí, tráviace ťažkosti či bolesti hlavy?

Každý deň s úsmevom