Očarujúci mačkopes

Nádherný vzhľad, zamatová srsť a veľké modré oči. To je plemeno mačky s názvom Radgoll ktoré má navyše výnimočné vlastnosti. Je totiž absolútne defenzívne – ak sa stretnú dve mačky tohto plemena, tak sa celkom určite nepobijú. Radšej utečú alebo sa podriadia, než by zaútočili. Sú preto veľmi vhodné aj k deťom. Toto plemeno je ako jedno z mála využívané na tzv. felinoterapiu.

Felinoterapia
Felinoterapia  je podporná alternatívna liečba mačkami. Využíva sa k liečbe somatických a hlavne psychických porúch formou kontaktu s mačkou. Najmä v západnej Európe a USA má vyše 20 ročnú tradíciu. Aj v Čechách už pár rokov využívajú túto podpornú liečbu, a to dokonca v nemocniciach, v detských domovoch či domovoch pre seniorov. Preukázateľne sa zlepšuje zdravotný stav pacientov a ich psychická pohoda. Veď už len samotné pradenie spokojnej mačky pôsobí upokojujúco.
Výnimočné plemeno
Svoj názov Radgoll (v preklade handrová bábika) dostalo toto plemeno práve pre svoju výnimočnú povahu. Keď ju uchopíte do náručia úplne uvolní svoje svalstvo a nevzpiera sa.
Sú to veľmi spoločenské, nežné, mierumilovné, inteligentné mačky, ochotné učiť sa. Dokonca radi aportujú. Dalo by sa o nich povedať že sú to ,,psi v mačacom tele“. Sú mimoriadne hravé aj v dospelosti. Väčšinou majú radi aj vodu.
Radi žijú aj s ďalšími mačkami, nemajú radi samotu a na človeku sú veľmi závislé. Ak ste často v práci, doprajte svojmu radgollovi kamaráta v podobe druhej mačky, najlepšie s podobnými povahovými vlastnosťami.
Radgoll je stredne veľké plemeno, ktoré má asi 6,5 kilogramov, kocúri až 9,5 kilogramov. Majú jasne modré oči a zvláštnu farbu srsti. Rodia sa celé biele a po dvoch dňoch sa začne nos, uši, chvost a nohy vyfarbovať. Ich farba tmavne s pribúdajúcim vekom. Ich zamatová srsť je stredne dlhá, preto je dôležité ich srsť pravidelne udržovať (aspoň raz týždenne kefovať, ale v období výmeny srsti aj častejšie.)
Čo sa zdravia týka často môžu trpieť zvýšenou tvorbou močových kameňov a srdcovými ochoreniami.
Mačky ktoré vyrastajú od malička s ľudmi považujú človeka za akési iné plemeno mačky.

Máte nejaké problémy so svojou mačičkou, či psíkom? Už nemusíte mať! Poďte na https://silazdravia.sk/zvieracie-problemy/

Spracovala: Silazdravia.sk