Keď žena nemôže otehotnieť

Neplodnosť sa stáva čoraz častejším problémom. Mnohé páry túto otázku riešia, snažia sa robiť všetko ako treba, ale bábätko sa stále nedarí počať.
Čo ste asi nevedeli

V prehnanej snahe o počatie sa žena môže psychicky úplne vnútorne zablokovať. Je preto dôležité netlačiť tak veľmi ,,na pílu“. Veľakrát môže žena cítiť určitý strach voči životu. Môže mať pocit životnej neistoty, alebo paradoxne dokonca aj strach z materstva.
V mnohých prípadoch za týmto problémom treba hľadať aj zápaly močových a ženských orgánov. Tieto zápaly sa pritom môžu objavovať už v útlom veku. Ak sa takýto zápal správne nevylieči, z akútneho štádia prejde do štádia chronického, a tak dlhodobo pretrváva. Výsledkom je poškodená sliznica močového mechúra a močových ciest. Zápal ďalej preniká do obličiek, ale aj cez pošvu do ženských orgánov. Takýto chronický zápal potom podmieňuje hormonálne poruchy a deformácie na sliznici vajcovodov, ale aj oslabenie sliznice maternice a jej následné deformácie. Oslabená maternica preto nie je schopná prijať, vyživovať plod.
Mnohé ženy majú navyše problémy s trávením, majú v organizme kyslé prostredie ktoré preniká do krvi. Kyslé prostredie je živnou pôdou pre zápalové procesy. Liečiť by sa však v tomto zmysle nemala iba žena, ale aj jej partner, pretože pohlavným stykom sa navzájom infikujú.
Základné doporučenie
  • vhodná je relaxačná masáž, ale tiež pokojné, sústredené, hlboké dýchanie.
  • vhodné je cvičiť cviky na posilnenie panvového dna – Kegelove cviky, alebo cvičenie na chrbticu – Cvičenie podľa metódy Ľudmily Mojžišovej, ktoré uvoľňujú vychýlenú kostrč a svaly panvového dna.
  • potrebné je vylúčiť zo stravy sladené vody, ocot, konzervy, údeniny, bravčové i hovädzie mäso, obmedziť výrobky z bielej múky, bieleho cukru.
  • príliš veľa kávy – 5 a viac šálok denne- ani energetické nápoje nie sú vhodné. Káva nie je navyše vhodná ani v tehotenstve, rovnako tak i čierny čaj. Káva môže zvýšiť riziko potratu asi o 25%.
  • pred plánovaným počatím je vhodné zvýšiť príjem kyseliny listovej a Q10 nielen u ženy, ale aj u partnera, pretože napomáha zvyšovať kvalitu spermií.
  • ak žena pri pohlavnom styku dosiahne orgazmus, jej šanca na otehotnenie je podstatne vyššia. Dôvodom sú silné svalové kontrakcie, ktoré orgazmus vyvoláva a ktoré vytvárajú podtlak. Ten pomáha nasať spermie z pošvy do krčka maternice.
Emócie
Je potrebné skúmať aké emócie má žena ktorá nemôže otehotnieť ,,skryté vo svojej panve?“ Cíti radosť zo života, vitalitu alebo naopak strach či úzkosť? Možno má strach z pôrodu, alebo sa obáva že nebude dobrou matkou. Pohlavný styk ju naozaj baví, alebo sa to snaží celé len pretrpieť? Naozaj je so svojím partnerom šťastná, alebo sa snaží skrze dieťa len o akúsi náhradu, či o záchranu vzťahu?
Partneri by mali byť voči sebe ozajstnými partnermi. Muž by mal svoju ženu vnímať ako vzácny dar. Nemal by s ňou bojovať, ale naopak chrániť ju. Žena je od toho, aby muža doplnila, ale nemala by byť na ňom emocionálne závislá, lebo začne mať strach, že o neho príde. Pokiaľ sa tak stane, zrazu začne zo strachu, aby o muža neprišla robiť veci ktoré už nemajú s láskou nič spoločné. Je nutné starostlivo počúvať svoje vnútro a byť k sebe a rovnako tak i k partnerovi úprimná. Ak si ženu partner neváži, nevšíma… možno jej len svojim chovaním nastavuje zrkadlo. Ako žena vníma seba? Váži si samu seba? Naozaj cíti lásku?…
Partneri by sa mali navzájom milovať, mať k sebe úctu, pretože ozajstná láska je kľúčom k zázrakom.

Spracovala: Silazdravia.sk