Odísť z partnerského vzťahu?

Hovorí sa, že človek si má hľadať partnera s rovnakými záujmami. To je ale väčšinou hlboký omyl! Lepšie je hľadať si najmä takého partnera, ktorý vám bude vaše záujmy tolerovať! Ak radi chodíte na ryby, máte dosť malú pravdepodobnosť, že nájdete ženu, ktorej hobby budú zrovna udice.

Bez lásky to asi nejde, ale to, čo je tiež veľmi podstatné, sú tie správne vlastnosti a duševný stav partnera. Ak to ale vo vzťahu nefunguje, človek si väčšinou najskôr začne nasadzovať masku a začne klamať samého seba ,,Veď to vlastne nie je až také zlé.“ Začne si hľadať rôzne výhovorky, prečo musí vo vzťahu zostať. Často napríklad najmä ženy začnú veriť, že sa bez muža o seba nepostarajú a pod.
Muži, žena často hovorí, že má všetkého dosť a končí s vami. Hovorí to v celku bežne, na druhý deň (a niekedy už za hodinu) to už neplatí. Ale ženy, vy sa naopak bojte, ak to povie muž – pretože ten niečo také zväčša povie iba po veľmi dlhej vnútornej úvahe.
Najdôležitejšia je spoločná tvorba.
Ak vás vôbec napadlo z vášho partnerského vzťahu odísť, tak je niečo naozaj zle. Ale ešte predtým než vzťah ukončíte, pokúste sa o nápravu. Ak sa váš vzťah dá zachrániť, zachráňte ho (nebráňte sa aj terapii), ale ak zistíte, že sa nedá zachrániť, urobte ďalší krok.
Dôležité je cítiť, či vás vzťah naozaj nenapĺňa. Skúste si preto zodpovedať tieto otázky, aby ste posúdili ako na tom vo vašom vzťahu naozaj ste:
1. Máte spoločne ciele ktoré sa vám darí aj napĺňať?
2. Dokážete spolu komunikovať a otvorene sa porozprávať?
3. Napĺňa váš vzťah vaše potreby, môžete vo vzťahu napredovať tak ako chcete vy?
4. Keď sa objaví konflikt dokážete ho riešiť?
5. Cítite sa bezpečne vo vzťahu?
6. Akceptuje vás partner takého aký ste?
To, čo vás nerobí šťastnými treba zo svojho života vylúčiť.
Ak ste už na hranici vzdania sa, trápite sa, lebo neviete, či máte zo vzťahu naozaj odísť, rada je radikálna – ano, vystúpte zo vzťahu ktorý už dávno nefunguje! Ak to neurobíte, skôr či ublížite nielen sebe, ale pokiaľ máte deti, tak v konečnom dôsledku aj im. Budete depresívny, hádať sa s partnerom, budete zlostný a to všetko si odnesú aj vaše deti. Nechcete snáď svoj život prežiť v negatívnych emóciách, chcete sa predsa radovať a prežívať šťastnejší život.
Neodvratný koniec partnerského vzťahu?
Toto sú základné znaky ktoré koniec vzťahu predurčujú, preto ak sa vás týka aspoň jeden z nich mali by ste spozornieť:
1. dlhodobé násilie vo vzťahu
2. alkoholizmus
3. podvádzanie
4. chorobná žiarlivosť
5. sústavné pohŕdanie a kritika partnera
6. rola obete jedného z partnerov
7. uzavretie sa do seba, vyhýbanie sa partnerovi
Ako na rozchod
Rada môže byť zložitá, ale osvedčuje sa predstierať nejakú duševnú poruchu, alebo nejakú zvláštnu sexuálnu úchylku pri ktorej viete, že sa tomu druhému určite nepáči.
Muži, prax ukazuje, že ak sa vaša žena nebude chcieť rozviesť, tak sa nerozvediete. Rovnaká situácia nastáva u mileniek, takže muži to môžu mať naozaj ťažké. No, ale pokiaľ sa muž chce svojej ženy naozaj zbaviť, môže skúsiť chodiť so svojou milenkou tak dlho a tak okato, že manželka stratí nervy a konečne sa rozvedie. 😀
,,Niekedy sa milenky, milenci, manželia a manželky naakumulujú a vy potom paradoxne zistíte, že ku šťastiu potrebujete
pokoj.“ Halina Pawlovská
Rozchod je dobré urobiť vždy osobne, žiadne sms ani mail. Vysvetlite dôvody prečo zo vzťahu odchádzate, vhodné je aj obmedziť kontakt po rozchode. Požiadajte o pomoc prípadne aj priateľov, rodinu, a nebráňte sa ani návšteve psychológa. Pokiaľ žijete vo vzťahu v ktorom vás partner psychicky, či telesne týra, nie je samozrejme nutné mu nič vysvetľovať a je vhodné požiadať aj o pomoc príslušné orgány.  Vyhľadajte si kontakty na poradne a krízové centrá pre týrané ženy, deti a obete domáceho násilia.
Čo ste asi nevedeli
Uvedomte si, že na akej vibrácii sa nachádzate vy sami, takých partnerov aj priťahujete. Preto je dôležité odpovedať si na otázku, či sa cítite ako obeť, alebo ako tvorca?

Spracovala: Silazdravia.sk

Vzťah neumiera na hádku ale na ticho!