Čo robiť keď pes uteká z domu

Príčin utekania psa z domu môže byť mnoho. Najbežnejším dôvodom môže byť sexuálny pud, alebo izolácia psa, môže tiež utekať pokiaľ nemá dostatok pohybu.

Ďalším dôvodom býva strach – strach a fóbiu môže mať z nejakého zvuku, napríklad pri ohňostroji, z hrmenia, z prášenia kobercov…
Možná je aj naviazanosť na svojho majiteľa.
  • najdôležitejšie je zabrániť psovi v úteku tým správnym zabezpečením plota, ohrady. Ak sa pes podhrabáva môže ho zastaviť pletivo s malými okami, zakopané pri základoch múrika pár centimetrov pod zem, prípadne veľké kamene pozdĺž celého plota. Plot je dobré skúsiť zvýšiť a jeho vrch ohnúť smerom dnu asi v 45 stupňovom uhle. Ostnaté dráty nepoužívajte. Môžete prípadne využiť ďalšie vhodné zabezpečenie plota, ako napríklad tzv. ,,neviditeľný plot“ (okolo plotu je natiahnutý anténny drát vysielača, pričom má pes na krku vysielač. Tento vysielač má dve zóny, jedna je varovná – vydá zvukový signál a druhá je korekčná – nastaviteľná.)
  • chodievajte so psom denne na prechádzky, alebo ho cvičte.
  • kúpte psovi nové, zaujímavé hračky, aby ste ho zamestnali keď nie ste doma.
  • ak sú príčinou útekov zvuky ktoré ho vyľakajú, je dôležité zistiť, ktoré zvuky to presne sú. Pri týchto zvukoch zostaňte pokojný, zostaňte v kontakte so psom a dajte mu svojim pokojným správaním najavo, že dotyčné zvuky nie sú ničím zaujímavé, ani vo vás nevyvolávajú negatívne reakcie. Ďalšou možnosťou je psa izolovať od týchto zvukov, v ťažších prípadoch môže zverolekár predpísať lieky na upokojenie.
  • vhodná je kastrácia.
  • dôležité je, aby váš pes reagoval na povel privolania. Preto pokiaľ tento povel nemá zvládnutý, nepúšťajte ho behať bez vodítka. Psa trénujte najskôr doma, v pokojnom prostredí, kde nemá nové a rušivé podnety. Zoberte si stopovacie vodítko ktorým po vydaní povelu jemne trhnete smerom k sebe. Pes tak lepšie pochopí, čo od neho chcete. Ak by pes k vám prišiel až po značnom úsilí, nikdy ho nekárajte, pretože si spojí pribehnutie s trestom.
Čo naozaj nerobte
  • psa netrestajte.

Máte nejaké problémy so svojou mačičkou, či psíkom? Už nemusíte mať! Poďte na https://silazdravia.sk/zvieracie-problemy/

Spracovala: Silazdravia.sk