Afty

Ide o vriedky na ústnej sliznici, ktoré veľmi bolia. Objavujú sa na perách, lícach a na jazyku. Mnohokrát zabraňujú postihnutému poriadne jesť, piť, hovoriť, bozkávať. Postihujú častejšie ženy, objavia sa náhle a vytratia sa väčšinou do dvoch týždňov.
Čo ste asi nevedeli

V určitých prípadoch môžu byť dlhotrvajúce afty príznakom rakoviny úst.
Príčina
  • genetika, stres, lebo vyvoláva prehnanú reakciu obranného systému človeka na baktérie, problémy so zubami – zlomený zub, zle sediaca zubná protéza, vírusy, zranenie – zakusnutie do vnútornej strany líca pri žuvaní žuvačky, konzumovanie rajčín, korenistých jedál, citrusového ovocia, papriky, reakcia na konzervačné prísady, poškodenie sliznice teplými nápojmi, jedlami.
Liečba
  • na sliznice je vhodné užívať cibuľu, vit. C, B, echinaceu, sladké drievko, jesť jogurty.
  • vyplachovať ústa roztokom peroxidu vodíka a glycerínu.
  • nejesť korenené jedlo, nepiť kávu, nežuvať žuvačky.
  • vhodné je užívať Echinaceu na podporu imunity.
  •  vhodná je zubná kefka s mäkkými štetinami.
Ak máte afty viac ako 14 dní, častejšie než dva krát ročne, trpíte bolesťami navštívte lekára aby vám pomohol.
  • u detí je dobré podávať chladné tekutiny, nie kyslé, sladené glukopurom, striedať s neperlivou minerálkou, dávať kašovitú vlažnú stravu. Po jedení výplach úst harmančekovým čajom. Všetko čo dieťa konzumuje musí byť chladné a nie kyslé. Zabráňte tomu, aby dieťa chytalo vonku predmety a strkalo si ich do úst. Dôležité je dobre umývať dudlík a všetky predmety, ktoré spadli na zem.
Psychosomatický pohľad
Vo vnútri máte asi zlé, nepríjemné myšlienky, ktoré možno potláčate, možno by ste sa radi niekomu pomstili za nepekné chovanie voči vám. Niečo sa vám asi nepáči, hneváte sa na druhých ľudí, aj na svoju neschopnosť. Nie ste tolerantný a chýba vám láska. Preto viac na afty trpia ženy, ktoré sú naučené držať negativitu v sebe a neprejavovať ju aby nevyzerali škaredo pred okolím. Mali by ste sa naučiť mať druhých radi, prijímať ich akí sú, tolerovať ich chyby a nedokonalosť.

Spracovala: Silazdravia.sk

Trpíte na bolesti dolnej časti chrbtice, máte opuchy nôh, či dokonca poruchy trávenia?