Obsedanto – kompulzívna porucha u psa

Často váš štvornohý miláčik hryzie a pojedá kamene, či iné nestráviteľné predmety? Hryzie si vlastný chvost, prípadne naháňa vlastný chvost, žuje svoju srsť? Naháňa fiktívne objekty, behá sem a tam po tej istej trase?
V tom prípade by ste mali spozornieť, pretože:

Väčšinou sa jedná o obsedantno – kompulzívnu poruchu, pričom sa predpokladá aj určitý podiel dedičnosti. Tieto poruchy sa vyskytujú často u plemien ktoré sú viac aktívnejšie, nervóznejšie. Problémom môže byť frustrácia psa, bojazlivosť, málo podnetov na hranie, nesprávny výcvik, konfliktné, stresové situácie.
Pri pojedaní nestráviteľných predmetov sa môže jednať o životu nebezpečný stav!
Pri žuvaní vlastného chvosta či srsti sa v určitých prípadoch sa môže jednať o zdravotný problém – zapichnuté cudzie teleso, rana!
Pri naháňaní fiktívneho objektu, behaní sem a tam po tej istej trase sa v určitých prípadoch môže jednať o zdravotný problém – zapichnuté cudzie teleso v labke, rana!
Pri naháňaní vlastného chvosta sa jedná  o tzv. stereotypné správanie. Znamená to pre psa aspoň nejakú činnosť a istú útechu. Príkladom je práve naháňanie vlastného chvosta, pričom si pes nevšíma nič okolo. Niekedy chvost chytí a do krvi si ho poraní, dôležité však preňho je prenasledovanie. I keď má chvost kopírovaný, bude naháňať pahýľ.
Medzi príčiny utkveného konania sa zaraďuje časté situácie, ktoré psy vystrašia (napríklad sprevádzané týraním) frustrácia, očakávanie (napríklad pred kŕmením alebo prechádzkou), nevhodné prostredie, pes nerozumie, čo sa od neho žiada, izolácia (nedostatok styku s ľuďmi alebo zvieratami.)
  • prostredie s viacerými podnetmi a hrami s hračkami môže psa uspokojiť a potlačiť jeho nutkanie na náhradné konanie.
Aby sa obsedanto – kompulzívna porucha u psa nevyskytovala:
  • dôležitá je úprava vzťahov psa s jeho majiteľom, potrebné je viac sa mu venovať, mať správny výcvik, hrať sa ním, socializovať ho.
  • vhodná je aj úprava režimu a prostredia psa.

Máte nejaké problémy so svojou mačičkou, či psíkom? Už nemusíte mať! Poďte na https://silazdravia.sk/zvieracie-problemy/

Spracovala: Silazdravia.sk

Máte mačku a chcete ďalšie zvieratko do domácnosti?