Elian. Maliar z Púchova

„Je rodeným solitérom. Nikdy nešiel s davom. Aby sa mohol viac sústrediť na svoju prácu, drží sa v ústraní, i ďalej od ľudí. Napriek tomu ich s ochotou výtvarne vzdeláva a prináša im radosť svojimi obrazmi.“

Tvoju tvorbu na verejnosti príliš často nevidieť. Ako si na tom s výstavnou činnosťou?
Je to tak. Dôvod je však jasný. Obraz mám predaný ešte pred tým, ako sa doň pustím. Čo v praxi znamená, že keď na ňom začnem pracovať, snažím sa, aby bol v čo najkratšom možnom čase u záujemcu. Aj keď si technológia olejomaľby vyžaduje svoj čas, doba čakania sa nesmie pre kupujúceho príliš naťahovať. Takže prakticky nemám čo vystavovať, lebo takmer okamžite po preschnutí obraz balím a posielam do nového domova. Vystavovať fotokópie je nezmysel a požičiavať už odovzdané obrazy je problematická, zdĺhavá a veľa krát i nepríjemná záležitosť. Výstavná činnosť síce nie je v rebríčku priorít samotnej tvorby u mňa najdôležitejšia, ale môžem povedať, že ma to v poslednom čase začína aj trochu mrzieť, či už z pohľadu známych, alebo akýchkoľvek konzumentov umenia, ktorí by si chceli výtvarné práce pozrieť naživo. Sľubujem, že sa to pokúsim zmeniť 🙂

Morská mušľa

Tvoja tvorba a motívy, by sa dali v mnohých prípadoch charakterizovať ako realistické, ale zároveň by nemohli v živote reálne existovať.
Existujú. Vo mne. V mojom svete a ja dávam možnosť doň nahliadnuť skrze svoje dielo, ktoré je akýmsi prienikom tohto a môjho sveta.

Večerný vánok

Je magický realizmus, alebo surrealizmus tvojou cestou, alebo voľbou?
Vidím veci a svet inak, ako bežný človek. Rôzne situácie, predmety, ľudia, atď. sa mi synchronizovane zobrazujú s realitou, ale ja to vidím v inej kompozícii, zmenenom deji, v iných kontextoch. Či sú spomínané izmy mojou cestou, to neviem. Voľbou určite nie. Nevybral som si ich, ony si vybrali mňa. Vo svojich vyjadreniach sa snažím vyhýbať používaniu zavedených izmov. Možno by som pristal na globálnejšie pomenovanie imaginárna tvorba. Je širšieho záberu a nesnaží sa bližšie špecifikovať.
Ako si v našom súkromnom rozhovore spomínal, na tvoju autorskú tvorbu sa viaže i tvorba zákazková. Môžeš ju viac priblížiť?
Tá väčšinou zahŕňa portréty, či si už ľudia vyberú kresbu uhlíkom, alebo si želajú maľovaný obraz farbou. Kreslím, alebo maľujem i portréty štvornohých členov rodiny, väčšinou ide o psíkov a mačky. Je to výborný tip, napríklad ako dar. Ale maľujem na prianie takmer čokoľvek, i abstraktné motívy. Záleží na dohovore so záujemcom. Môžeme napríklad skombinovať portréty s abstrakciou. V kreativite nemôžu byť obmedzenia a hranice. Samozrejme za dodržania vkusu a estetickej hodnoty. Hľadám možnosti i tam, kde takmer nie sú. Snažím sa nájsť schodnú cestu a vyjsť v ústrety.

Za scénou

Akú techniku výtvarného sebavyjadrovania preferuješ a prečo?
Primárne sa venujem olejomaľbe. Vyhovuje mojim požiadavkám najviac. Asi je nazývaná kráľovskou technikou aj preto, že sa ňou dajú vykúzliť efekty, ktoré iné techniky nedokážu. Ak sa to dá povedať obrazne, pridruženou technikou je asambláž. Tá je pre mňa zároveň i uvoľňujúcou a oddychovou činnosťou.  Sú to rôznymi spôsobmi inštalované predmety na plochu. A rád by som sa napríklad vrátil i ku kolážam, ktoré som v minulosti rád robil.
Odkiaľ čerpáš inšpiráciu, ako k tebe prichádza?
Každý vizuálny zážitok, či vnem sa ako jeden kúsok mozaiky zapíše hlboko do pamäte a tým pádom je zasiaty ako semienko, ktoré keď príde jeho čas začne klíčiť a rásť. Postupne ako v podvedomí rastú a sú čím ďalej tým väčšie, navzájom sa približujú k sebe. A možno nevedomky spolu začínajú vytvárať obrazce, budúce motívy, ktoré zasa postupom času naberajú konkrétnejšie kontúry, farbu a tvar a nakoniec ich spojením automaticky generujú výsledný obraz, čiže motív, ktorý sa mi týmto núka k zobrazeniu na plátno. Ak cítim, že táto vízia je životaschopná, že je to niečo, s čím súhlasím a niečo, čo chcem povedať, tak si ju naďalej vizualizujem, posilňujem, upravujem a nakoniec zhmotním na plátno. Niekedy vie inšpirácia autora prepadnúť. Príde nečakane a rýchlo. Napríklad zo sna, alebo nejakej udalosti.

Hľadanie identity

A čo hmyz? Na tvojich obrazoch sa často vyskytuje, najmä motýle.
Pozorovala si niekedy hmyz mikroskopom? Alebo aspoň lupou? Sú to neuveriteľne fascinujúce, krásne, stavbou tela prešpekulované a dokonalé bytosti. V pohybe, vlastnostiach, v spôsobe života. Ľudia sa o to príliš nezaujímajú a ani netušia, aký nekonečne rozmanitý je makrokozmos, čo sa tam všetko deje. Napríklad také jedno z nekonečného počtu kúziel prírody, ktoré sa volá metamorfóza. Zánik niečoho a zároveň zrod zasa niečoho nového a ešte k tomu duchovne a esteticky vyššieho. Motýľ si nerobí starosti so životom, žije, pretože jednoducho žije, je tak naprogramovaný samotnou matkou prírodou, je krehký a ľahučký ako sám vánok, nájdeme na ňom snáď všetky farebné odtiene, lieta si bezstarostne z kvetu na kvet. Hovorí nám, netrápte sa, uvoľnite sa, život nie je o naháňaní sa za vlastným chvostom, za matériou. Je to posol anjelov.

Motýlia matka

Je o tebe známe, že si viedol výtvarné kurzy v Prahe, počas tvojho tamojšieho pobytu …
Ano, v Prahe som viedol kurzy zamerané na kresbu a maľbu. Mal som riadne prenajatý ateliér a tam som viedol výtvarné kurzy. Snažil som sa pomáhať záujemcom v prvom rade nájsť odvahu začať tvoriť, nebáť sa. Veľa ľudí má talent a ani o tom nevedia. Nehľadajú ho, nerozvíjajú. Mám radosť, že sa mi podarilo vo viacerých prebudiť toto semienko tvorivosti.
Vo vzdelávacej činnosti pokračuješ i doma v Púchove?
Ano. Na pražskú skúsenosť som nadviazal i po návrate domov. Organizujem kreatívne kurzy zamerané taktiež na kresbu, ale hlavne maľbu. O ňu je akosi prirodzene väčší záujem. Avšak ani záujemcov o maľbu neminú aspoň základy kresby, ktorá je dôležitým a štartovacím bodom samotnej maľby.
Čo ty a svet duchov, myšlienok, či nadprirodzených javov?        
Tak, ako určite každý človek i ja som v živote niekoľko krát zažil a občas zažívam skutočnosti, ktoré sú na hranici, alebo už za hranicami nášho vnímania, alebo reálneho vysvetlenia. Existencia ako taká, je zastúpená vo viacerých vrstvách, alebo ak chceš dimenziách, sú súčasťou seba samých navzájom a sú súčasťou jedného celku. S pochopením a prijatím skutočnosti, že naša podstata tkvie v duchovnej rovine, alebo sfére, pretože sme v prvom rade duchovné bytosti, sa vieme s tzv. nadprirodzenými zážitkami skôr, alebo lepšie vysporiadať. Viem, že nehovorím nič nové, ale tak to pociťujem napríklad i ja.
Aké sú tvoje plány do budúcnosti?   
O svojich súkromných plánoch sa rozhovárať nebudem, to asi nikoho príliš zaujímať nebude, ale čo sa týka činnosti, ktorou som spätý so svetom a s ľuďmi, čiže mojej tvorby, je naďalej ňou prinášať radosť druhým. Viem, že to znie ako klišé, ale cítim to tak, že je to moje poslanie a povinnosť voči ľuďom, podeliť sa s nimi o kus talentu, ktorý napríklad oni nedostali. Tvorba je moja existenciálna potreba, tak to cítim. A keď je spojená s pozitívnym ohlasom a záujmom, tak to človeka nabíja energiou, povzbudzuje do ďalšej práce s vedomím a satisfakciou, že jeho úsilie má zmysel.

FB: Elian FineArtist a Výtvarný Ateliér Púchov, IG: elian.fineartist

Foto: archív Elian FineArtist