Nechce sa vám cvičiť ale chcete mať fakt dobrú postavu?

Tak to mám pre vás zlú správu – obávam sa že bez cvičenia to veľmi nepôjde. Ak ale nemáte čas zodpovedne trénovať štyrikrát do týždňa, pamätajte na to, že aj dvakrát po 20 – 30 minút je lepšie ako nič.

Cvičte doma alebo asi môžete ísť von zabehať. Je vhodné nezabúdať aj na strečing, najmä pri aktivitách ako je joga, či bojové umenie. Tým si aj výrazne zlepšíte pružnosť tela.
Pri cvičení je dôležité aby ste svalové partie zaťažili viac ako bežne. Robte drepy, kliky, výpady, angličáky… a aby ste zapojili aj chrbát a ruky, vezmite si akékoľvek závažia.
Pokiaľ potrebujete schudnúť, či natrénovať výkonnosť a výdrž, robte 4 – 6 sérií po  18 – 25 opakovaní. Prestávky medzi sériami robte kratšie. A nezabúdajte na diétne pravidlo – spáľte viac kalórii než prijmete!
Ak chcete nabrať svalovú hmotu, je dobré robiť  3 – 4 série z jednotlivého cviku po 8 – 12 opakovaní v danej sérii. Záťaž s ktorou posilňujete by mala byť v tomto prípade taká veľká, aby ste nedokázali spraviť viac ako 12 opakovaní za sebou.
Beh patrí k veľmi vhodným športovým aktivitám. Posilňuje srdce, zrýchľuje metabolizmus, znižuje krvný tlak a má ja pozitívny vplyv na psychiku.
Vyberte si na beh správny povrch! Asfalt, betón sa veľmi neodporúča ak nemáte správnu obuv. Prírodný povrch je mäkší a pre beh vhodnejší. Čím tvrdší a nerovnejší povrch je tým dochádza k väčšej záťaži na kĺby a chrbticu. Pri behu dýchajte nosom aj ústami – bránicou aj bruchom, nie len plytko do pľúc.
Ak ste začiatočník behajte aspoň:
2 x do týždňa: 5 minút chôdza, 1 minúta beh – to všetko opakujte 30 minút.
1 x do týždňa: 15 minút chôdza, 5 minút beh, 10 minúť chôdza. Chôdza by mala byť svižná ale príjemná. Postupne začnite behať tri krát do týždňa po 20 – 30 minút.

Spracovala: Silazdravia.sk