Pravda o pitnom režime

Množstvo prijímanej vody je závislé od pohlavia,veku, fyzického zaťaženia, váhy, aktuálneho zdravotného stavu či klimatických podmienok. Ak má človek určité ochorenia obličiek alebo srdcovo – cievne ťažkosti je možné že lekár odporučí iba 1,5 tekutín za deň.

Príliš veľa tekutín organizmu neprospieva. Počas bežného dňa ktorý nie jej veľmi horúci je vhodné vypiť liter a pol tekutín. Inak to môže byť aj dva litre pri žene a dva a pol litra pri mužovi. Pri extrémnych horúčavách je dobré počas dňa vypiť od 3 do 4 litrov tekutín.
Dôležité je aj neprijímať tekutiny naraz. Telo nie je schopné spracovať za hodinu viac ako liter tekutín, takže môže dochádzať k zaťažovaniu obličiek. Ak ide navyše o tvrdú vodu či o vodu ktorá je bohatá na vápenaté soli, zaťaženie môže byť o to výraznejšie.
Vhodné množstvo tekutín sa dá vypočítať aj z kilogramov váhy vynásobených 30 mililitrami. Pri deťoch do 14 rokov je to 50- 60 ml na kg telesnej hmotnosti. Tento výpočet však nezohľadňuje nadmernú fyzickú námahu, či napríklad pobyt v saune.
Energetické, sladené, bublinkové nápoje, káva, alkohol medzi vhodné nápoje nepatria. Iba vodou, čajom, prípadne nesladenými nápojmi si zabezpečíte prídel tekutín.

Pijete málo tekutín?

Dobrým indikátorom môže byť aj farba moču – ak je tmavšia, znamená to je dobré tekutiny doplniť.
Dehydrovaný organizmus sa môže prejaviť nielen smädom, nedostatkom slín ale aj tmavými kruhmi pod očami, zápalom, pálením, suchosťou či len začervenaním očí. Rovnako tiež chronickou únavou, suchou pokožkou, zápchou, bolesťami hlavy, závrate, strata stability.
Ak nebudete mať dostatočný príjem tekutín môžu sa objaviť aj problémy s kosťami (ak organizmus nemá dostatok tekutín, začne ich odoberať z kostí ktoré sa stávajú krehkejšie), problémy so srdcom, cievami (krvné zrazeniny ktoré môžu upchať cievy), nedostatočné vyplavovanie odpadových látok z tela – prvotným príznakom môže byť aj zápach z úst.

Spracovala: Silazdravia.sk