Jesť bôčik alebo mrkvu?

Pre a proti
  • bielkoviny: oponenti konzumácie rastlinnej stravy poukazujú na to, že len mäso obsahuje plnohodnotné množstvo bielkovín. Výskumy ale ukázali že aj mliečne výrobky, strukoviny  a vajcia obsahujú dostatok plnohodnotných bielkovín. Kvalita bielkovín v potrave sa meria porovnaním podielu esenciálnych aminokyselín a podielom ktorý zodpovedá správnej výžive. Pre vegetariánov sú najlepším zdrojom aminokyselín plody kustovnice čínskej, ale výborná je aj sója – najmä tempech – sójový výrobok, ktorý sa vyrába kultiváciou a kvasením celých sójových bôbov či šošovica.
  • vitamín B12 a železo: oponenti vegetariánstva tvrdia že na železo je veľmi bohaté červené mäso a že ľudské telo je schopné spracovať železo z mäsa lepšie než z rastlinnej potravy – z mäsa využijeme až 15 percent, zo  zeleniny iba 3 percentá železa. Je ale preto dôležité vedieť že vitamín C –  citrusové plody (pomarančová šťava, citrón…) zemiaky či jahody zabezpečujú lepšie vstrebanie železa do organizmu.  Potraviny bohaté na železo (a dokonca v niektorých prípadoch bohatšie než mäso) sú najmä: strukoviny – hrach, šošovica, celozrnný chlieb, kapusta, cvikla, kaleráb, brokolica, tekvicové semienka, sezamové semiačka, kešu orechy, listová zelenina, špenát… B12 sa vyskytuje napríklad v kvasenej zelenine.
Čo ste možno nevedeli

  • malý kúsok kvalitnej horkej čokolády (asi 30 g) môže obsahovať až 2 – 3 mg železa a to je viac než má porovnateľné množstvo hovädzieho mäsa.
  • biopotraviny majú nižšiu zaťaženosť pesticídmi čo je pre zdravie dôležité, ale v obsahu vitamínov, proteínov sú na tom rovnako ako klasické potraviny.
  • špenát, repa, rebarbora, kiwi, červené ovocie obsahujú šťaveľany ktoré v spojení s vápnikom môžu vytvárať obličkové kamene.
  • človek ktorý konzumuje mäso býva viac agresívnejší. Tento jav sa vysvetľuje prítomnosťou stresového hormónu  v tele zvieraťa ktorý vzniká tesne pred jeho zabitím.
  • u deťoch ktoré preferujú mäsitú stravu bolo zaznamenané rýchlejšie dospievanie ale aj vznik nádorových ochorení. Mäsitá strava môže spôsobiť aj ďalšie ochorenia ako je cukrovka, dna či reumatizmus. Situácia sa zhoršuje aj vplyvom technológií pre vyššiu produkciu, pretože zvieratá dostávajú dávky antibiotík a rôznych upokojujúcich  prostriedkov. Niektoré takto používané látky sú jedovaté a ukladajú sa v kostnej dreni človeka.
  • tepelnou úpravou mäsa vznikajú látky metylcholantrén a benzpyrén. Aj údené mäso obsahuje benzpyrén. Jeho množstvo (pri 100 gramov údeného mäsa) sa vyrovná 50 vyfajčeným cigaretám.
  • vegetariáni žijú dlhšie, netrpia na obezitu, zriedkavejšie sa u nich prejavuje rakovina pľúc, alkoholizmus, zvýšená hladina cholesterolu či diabetes.

Spracovala: Silazdravia.sk