Ninjutsu – mýty o ninjoch

Určite každému z vás niečo hovorí pojem ninja (nindža). Vo väčšine prípadov minimálne v spojení „Ninja korytnačky“, aj keď v skutočnosti ninja korytnačky nemajú spoločne s ninjami takmer nič. Tí starší z vás možno poznajú legendárne americké filmy o ninjoch z 90-tych rokov ako napríklad filmovú sériu Americký ninja s Michaelom Dudikoffom, alebo filmy ako Enter the Ninja so Sho Kosugim alebo novšie filmy Ninja so Scottom Adkinsom, či Ninja Assassin s kórejským hercom, ktorý si hovorí Rain. Práve filmy z 90-tych rokov vytvorili mylnú predstavu o ninjoch a vznikli mýty, ktoré o ninjoch kolujú doteraz.

Mýtus č. 1: Ninjovia boli stále oblečení v čiernom a na hlave mali kuklu

Ninjovia boli majstri v maskovaní, to znamená že svoje oblečenie vždy museli prispôsobiť prostrediu. Napríklad v zime v zasneženej krajine by ninja v čiernom obleku bol ako päsť na oko, takisto by bol viditeľný v zelenom lese, alebo dokonca aj v tme, keďže tma nikdy nie je úplne čierna. Preto ninjovia svoje oblečenie volili podľa prostredia, v ktorom sa pohybovali. Takže v zasneženej krajine to bola biela kombinéza, v lese zelená alebo maskáčová, v noci tmavomodrá, alebo hnedá a podobne. Okrem toho ich misia si často vyžadovala votrieť sa niekde, a zapadnúť, tak preto sa často prezliekali za pútnikov, žobrákov, samurajov, mníchov, potulných hercov alebo cirkusantov, alebo dokonca za gejše.

Mýtus č. 2: Ninjovia ovládali karate

Ninjovia mali svoje vlastné bojové umenie, ktoré sa nazýva ninjutsu. Slovo ninjutsu by sa dalo voľne preložiť ako „umenie byť neviditeľný“. To znamená, že úlohou ninju bolo väčšinou niekde nebadane prísť, niečo tam urobiť (niekoho zabiť, niečo ukradnúť a pod.) a nebadane odísť. Len keď bol pri tom náhodou vyrušený, mohol na obranu použiť bojové umenie. Ninjutsu je vlastne celý komplex umení, nielen bojových. Zahŕňa to okrem boja bez zbrane a so zbraňou aj napríklad znalosti ľudskej anatómie (kvôli spôsobom zabitia ale aj liečenia), zemepisu (orientácia v teréne), plávania a potápania sa, herectva, jazdy na koni a podobne.

Mýtus č. 3: Ninjovia robili rôzne saltá, premety a iné gymnastické cvičenia

Základným princípom ninjutsu je urobiť všetko s čo najmenšou námahou, s maximálnym šetrením energie. Preto je zostavené z jednoduchých a prirodzených, ale pritom veľmi účinných pohybov. Ninja nikdy vopred nevedel ako dlho bude musieť bojovať, s koľkými protivníkmi a podobne. Keby robil rôzne saltá a premety, len by sa rýchlo unavil a hneď by ho porazili.

Mýtus č. 4: Ninjovia používali katany

Ninjovia mali svoje vlastné meče, ktoré sa nazývali Ninjato. Boli kratšie ako samurajské katany, menej kvalitné a používali sa skôr na bodanie ako sekanie. Samozrejme keď ninja zabil nejakého samuraja, mohol si vziať a používať jeho katanu, ale keďže všetke zbrane ninjov boli prispôsobené prorporciam ich tela, musela tá katana byť upravená. Okrem mečov ninjovia používali celý arzenál zbraní, podrobnejšie na https://goldenninja.dmp.sk/zbrane.htm

Mýtus č. 5: Ninjovia ovládali mágiu

Schopnosti ninjov boli tak premyslené a prepracované, že pre vtedajších jednoduchých ľudí pôsobili až nadprirodzene. Ľudia verili tomu, že ninjovia vedia lietať (presúvanie vzduchom pomocou rôznych lán a iných vylepšení, alebo použite rogala), zmiznúť (majstri maskovania), alebo že sú nesmrteľní a neporaziteľní a podobne. Ale to nebola žiadna mágia ani nič neprirodzene, len obyčajná fyzika a šikovné zmätenie zmyslov (ako to dnes robia rôzni kúzelníci a iluzionisti).

Ďalšie informácie o ninjoch nájdete na https://goldenninja.dmp.sk/ a vybavenie na ninjutsu na https://www.star-shop.sk/ninjutsu/

Spracovala: Silazdravia.sk