Je pôst, hladovka naozaj zdravá?

Krátkodobý pôst je bežne chápaný ako jednoduchý a jedinečný spôsob ako si odstrániť toxické látky z tráviaceho ústrojenstva. Ale ak sa rozhodnete pre dlhodobejší pôst, mali by ste poznať svoju konštitúciu – telesný typ i duševný stav.

Niektorí ľudia sú nadšení propagátori ,, tvrdej hladovky“ pretože majú pocit že im pomohla vyliečiť sa z nejakého vážneho ochorenia. Stávajú sa z nich vďaka tomu až nebezpečný fanatici. Pokiaľ ale človek trpí chronickými ťažkosťami, oslabeným organizmom, vysokou toxicitou v hlbšom tkanive (chorobami typu rakovina, cukrovka, choroby žlčníka, ľadvín, duševne chorí…) a je u neho pôst či hladovka (hladovka – hladovanie viac ako dva týždne) – z nejakého dôvodu nevyhnutná, mala by byť vykonávaná len pod lekárskym dozorom. Malé deti, tehotné ženy, ľudia s poruchou príjmu potravy, podvyživení by si pôst ani hladovku nemali dávať vôbec.
Prečo nie?
Pri hladovke telo neprijíma žiadnu fyzickú potravu a tak nemá čo metabolizovať. Pritom však telo neustále vydáva energiu na rôzne aktivity a tento výdaj energie je potrebné niečím pokryť.
Podľa ajurvédy (tradičná indická medicína) tráviaci oheň tzv. ,,agni“ začne v takom režime s vyhľadávaním látok ktoré sa dajú metabolizovať. V prvých dňoch tento ,,oheň“ zmetabolizuje toxíny v tráviacom ústrojenstve čo je pre organizmus veľmi pozitívne. Potom však telo siahne do metabolizovania svojich vlastných častí. Prirodzene začne chrániť najdôležitejšie orgány a preto sa pustí do tkanív bez ktorých sa môže obísť – do telesného tuku. Po tuku prichádza na rad svalové tkanivo ktorého sa zároveň telo nechce vzdať, pretože toto tkanivo potrebuje pre svoje prežitie. Ak by človek pokračoval hladovkou za tento bod, telo by zbytočne stresoval. Takejto kríze je potrebné sa vyhýbať, pretože predstavuje zbytočnú telesnú a psychickú záťaž. Vo všeobecnosti sa neodporúča hladovať viac ako 14 dní.
Vyplavovanie vysoko toxických látok môže spôsobovať narušenie rôznych orgánov, najmä ľadvín. Je to akoby ste prevážali nebezpečný odpad ktorý je už zakopaný v zemi (veľakrát dokonca bezpečne) na úplne iné miesto. Vlastne si ani nemôžete byť úplne istý, či takýto odpad bezpečne doveziete niekam inam. Je preto podstatné pozerať sa na hladovku s rozumom a keď sa už na ňu predsa len dáte, tak pri akomkoľvek náznaku komplikácií je nutné ju prerušiť a pokračovať inokedy, či inou šetrnejšou metódou.
Dá sa to aj inak
Existujú ďaleko prijateľnejšie spôsoby akým sa dá čistiť telo od toxických látok. Ajurvéda napr. používa určité byliny ktoré dokážu posilniť tráviaci oheň ,,agni“ natoľko, že aj toxíny z hlbších tkanív sú metabolizované pri normálnej strave či pri tzv. monodiéte. Cvičí sa joga a využívajú sa aj ďalšie očistné kúry, ktoré sú určitou miernejšou formou pôstu – môžu to by rôzne typy monodiéty – čiže stravy ktorá sa skladá z jedného druhu ovocia, ovocné či zeleninové šťavy, z ryže či iného obilia a pod. Pôst v ktorom sa len čiastočne zrieknete jedla môže byť aj dlhší. Vo všeobecnosti sa dá povedať že postačuje ak bude trvať sedem dní. Počas tejto doby môžete jesť priemyselne nespracované potraviny ako napríklad chudé mäso, rybu, zeleninu či ovocie. Dôležité je vypiť dostatok vody a mať akúkoľvek pohybovú aktivitu.
Opäť je však podstatné poznať svoj telesný typ aby bolo jasné ktoré potraviny sú pre vás vhodné, na ktoré máte prípadne alergiu a pod. Odborné poradenstvo je preto opäť viac než dôležité.
Pokiaľ nemáte s pôstom žiadne skúsenosti, úplný pôst by nemal byť dlhší viac než jeden deň. Vtedy treba zvýšiť príjem čistej, pramenitej vody na dva až tri litre. Môžete si napríklad skúsiť pôst ktorý by trval 12 hodín a to najlepšie cez noc – od 18 do 8 hodiny ráno.
Avšak úplne najlepšie čo môžete pre seba urobiť je, že sa budete stravovať počas celého svojho života kvalitne a zdravo. Aspoň na istý čas treba vynechať alkohol, cigarety a umelo spracované potraviny. Piť viac vody a najmä sa hýbať. Výsledky sa určite dostavia!

Spracovala: Silazdravia.sk