Športujete? Pozor na artrózu!

Artróza je bežne chápaná ako opotrebovanie kĺbu vekom, ale potrápiť vás môže už vo veku dvadsať či tridsať rokov. Jedná sa o degeneratívnu zmenu kĺbovej chrupky ktorá je často spôsobená preťažovaním kĺbu pri športe alebo práci. Často je to práve vrcholový šport – nadmerná telesná záťaž ktorá vyvoláva toto ochorenie.
Čo ste možno nevedeli

Na vznik artrózy vplývajú aj choroby ako napríklad nadmerné ukladanie vápnika do kostí, dna, cukrovka, znížená činnosť štítnej žľazy. Problémom môže byť aj stres. Keď je človek pod psychickým tlakom, napäté svaly sa k problémovému kĺbu stiahnu a celkovo tak zhoršujú stav.
Môže vzniknúť aj po operáciách kĺbu, pri zraneniach na kĺbe a kostiach, nedostatku pohybu – resp. nesprávnej biomechanike pohybu, vysokej hmotnosti, zápaloch a vrodených defektoch kĺbu, plochej nohe, kolenách do 0 a X , nerovnej dĺžke končatín, chybnom postavení bedrových kĺbov. Závisí pravdaže aj od genetiky či sa artróza prejaví a aký rýchly priebeh bude mať.
Vzniká keď začína miznúť kĺbová chrupka, následkom toho dochádza k zmenám v susedných kostiach, čoho výsledkom je bolesť, neohybnosť, deformácia a skostnatenie kĺbu.
Liečba
Na odstránenie príčin neexistuje. Pacienti môžu iba spomaliť rozvoj, resp. zmierniť problémy znížením váhy, pravidelným správnym pohybom, ultrazvukom, teplom, liečebnou gymnastikou.
Lieči sa injekciami na regeneráciu chrupky, liekmi proti bolesti, hyalurónovou kyselinou do kolenného kĺbu, kortizónom. V pokročilejších prípadoch ortopedickými prostriedkami – opätky tlmiace nárazy, palica, upravené topánky. Ak nič nepomôže, vykonáva sa operácia pri ktorej sa vymení kĺb za umelý. Táto operácia sa najviac  vykonáva na bedrovom a kolennom kĺbe.
  • existuje veľa prírodných preparátov, ktoré posilňujú kĺbovú chrupku. Mali by obsahovať tri najdôležitejšie zložky chrupky glukozamin, chondroitin, kolagén.
  • cievy vyživujú kĺb, preto je potrebné aby boli pružné a aby sa na nich neusadzovali škodlivé látky. Je preto dôležité upraviť prekyslenie organizmu napríklad aj pitím zásaditej vody.
  • ideálne sú cvičenia vo vode, ktoré poskytuje kĺbom oporu, svaly sa posilňujú a pohyblivosť sa zlepšuje.
  • akupunktúra dokáže pomôcť pri bolestiach malých kĺbov a kolena, dobré sú manuálne techniky, masáže, protizápalové gély či krémy.
  • je dobré vyhýbať sa solaninu ktorý sa nachádza v zemiakoch, paprike a rajčinách. Nepiť červené víno, alkohol, jesť čo najmenej konzervačne upravených potravín.
  • je vhodné užívať vit. C, B, E, A, D, D3 vápnik, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, železo, lecitín. Jesť 3 omega mastné kyseliny ktoré sú v olejnatých rybách a v tabletách s rybím tukom.
  •  prospešnými bylinami sú vŕba, púpava, žihľava, tiež aj extrakt s čučoriedok, zo zeleného čaju, konopný proteín.
  • podľa čínskej medicíny je dobrá aj podporná liečba pečene, žlčníku, žlčovodov, močových ciest, močového mechúra, prípadné rozpustenie žlčníkového piesku či kamienkov.
Psychosomatický pohľad
Človek ktorý trpí artrózou väčšinou nedokáže s pokorou znášať životné skúšky, stal sa tvrdým, nepružným, neprijíma sám seba a má na seba zvýšené nároky. Nemal by súdiť druhých, nekritizovať, neodsudzovať. Pochopiť, že negatívne situácie majú človeku pomôcť aby sa stal lepším, chápavejším, tolerantnejším.
Prevencia
Je potrebné dávať si pozor na nadváhu, prievan, prechladnutie, primeraný pohyb. Vhodná je chôdza po mäkkom podklade (tráva), cyklistika, plávanie. Nie je vhodná jednostranná športová záťaž. Treba dodržovať správnu životosprávu, pri prvých príznakoch užívať kolagén, vitamín C a glukozamín. Prvé bolesti sa ukazujú vo večerných, nočných hodinách, alebo skoro ráno po zobudení, neváhajte preto s návštevou lekára, ktorý vám odporučí aj správne cviky.

Spracovala: Silazdravia.sk