Chrbtica ako životná opora

Chrbtica môže byť príčinou rôznych zdravotných ťažkostí od problémov s trávením, srdcom, dýchaním, poruchám vylučovacích orgánov či dokonca neplodnosti. Z miechy totiž vychádzajú zväzky nervov ktoré smerujú k vnútorným orgánom a ovplyvňujú ich.
Čo ste možno nevedeli
Akákoľvek bolesť nás má upozorniť na niečo, čo nie je v našom tele a zároveň v našom živote v poriadku. Za ťažkosťami chrbtice stojí celý rad rôznych príčin. Okrem iných to býva aj stres, duševné napätie a nepokoj. Každé slovo, čin, alebo myšlienka zanechávajú určitú stopu v našej mysli. Následne stav našej mysle sa prejavuje na stave nášho tela.
Psychosomatická medicína sa zaoberá otázkou ako duševný stav pôsobí a ako sa môže prejavovať v rôznych ochoreniach. V konečnom dôsledku u človeka neochorie primárne len duša alebo len telo. Všetko je navzájom prepojené ako spojená nádoba, preto iba takýto celistvý pohľad na ochorenie môže viesť k plnému zdraviu človeka.
Psychosomatický pohlaď
Ťažkosti chrbtice poukazujú na to, že je potrebné mať sa rád, ale bez porovnávania sa s druhými. Takýto človek nechce niečo znášať, niečím trpí – väčšinou pocitom nedostatku.
Môže to znamenať že túžite ísť inou životnou cestou, pretože sa cítite duševne preťažený, máte pocit že musíte zvládať veci ktoré sa vám nepáčia. Myslíte si, že nemáte v živote oporu, alebo pociťujete určitú vinu, obavy, odpor a dokonca môžete mať problémy aj so zodpovednosťou.
Krčná chrbtica pritom predstavuje ľudskú tvrdohlavosť. Hrudná hovorí o nedostatku citovej opory a o potláčanie lásky. Bedrová chrbtica znamená, že človek ustrnul v problémoch z minulosti a problémy s kostrčou poukazujú najmä na strach z neistoty, na strach z nedostatku finančnej podpory.
Správny prístup
Pokiaľ človek necíti zdravú sebalásku je pravdepodobné, že veľkú úlohu v takomto prístupe zohráva najmä výchova a prístup našich rodičov k nám.
Je dôležité naučiť sa mať rád, byť spokojný a to najmä tak, že sa budete snažiť robiť také veci, pri ktorých sa cítite naozaj dobre, ktoré vás budú tešiť, ale ktoré prirodzene nebudú nikomu ubližovať.
Ak sa vám v živote deje niečo čo sa vám nepáči, skúste sa aj na takúto situáciu pozrieť s lásku a vďačnosťou. Poďakovať i za negatívnu skúsenosť vďaka ktorej môžete byť silnejší a uvedomelejší. Potrebné je naučiť sa byť ozajstnou autoritou a svojim vlastným pilierom.

Spracovala: Silazdravia.sk