Zabudnite na problémy chrbtice!

Trápia vás bolesti chrbtice? Máte zlé držanie tela, stuhnuté svaly krku? Trpíte na herniu disku, skoliózu, spondylolistézu či diastázu?
Nezúfajte, je tu unikátny liečebný SM Systém!

Ochorenia pohybového systému patria bohužiaľ v súčastnosti medzi najčastejšie chronické ochorenia, ktoré majú navyše výrazne stúpajúcu tendenciu. Najmä pri problémoch s chrbticou treba hľadať príčinu ešte v detskom veku. Nesprávne držanie tela, deformity chrbtice, úrazy chrbtice, posunuté stavce, zúžený miechový kanál a pod. vedú k bolestiach a rôznym ďalším ochoreniam chrbtice.
Cvičte SM systém!
SM Systém – to je súbor jednoduchých, ale účinných cvikov ktoré sú založené na aktivácii tzv. svalových špirál. Ide o špeciálne posilňovanie svalstva v okolí chrbtice ako svalového korzetu. Tak chrbticu chráni, pretože ju udržuje v správnom postavení. Týmto rovnomerným rozložením pohybu je možné predísť aj opotrebovaniu kĺbov. SM Systém tak spája rehabilitačnú liečbu s prevenciou, regeneráciou a kondičným tréningom. Táto metóda má veľký význam aj pri liečbe porúch veľkých kĺbov. Autorom tejto metódy je bývalý športovec a renomovaný český lekár MUDr. Richard Smíšek.
Hlavný efekt tejto metódy spočíva vo vyvolaní trakčnej sily v oblasti medzistavcovej platničky. Takto sa tlak ktorý je vytváraný na platničku znižuje. Aktívne sa spevňujú svaly medzi lopatkami, svaly brucha, a ďalších svalových skupín.
Vďaka takémuto cvičeniu dochádza k stabilizácii stredu tela – uvoľnenie pletencov a končatín, zlepšuje sa osové postavenie tela, dochádza k regenerácii kĺbov a medzistavcových platničiek. Dôležité je samozrejme správne a pravidelné (pri vážnejších problémoch dlhodobé) cvičenie, pričom stačí už 15 minút aby sa začali prejavovať pozitívne účinky tejto metódy. Pri cvičení sa využíva elastické lano.
Prevencia 
  • ťažké bremená zdvíhajte iba rovno, v predklone nezdvíhajte ťažké predmety, nerotujte a neohýbajte chrbticu, nepreťažujte ju nosením bremien iba na jednej strane.
  • kúpte si kvalitnú obuv, pravidelne sa hýbte. Dôležitá je aj správna telesná hmotnosť aby chrbtica nebola preťažovaná.
  • platničky potrebujú veľa vody, preto pite dostatok tekutín. Stres a prechladnutie zhoršujú problémy. Spite na tvrdšej posteli.
  • kontrolujte držania tela dieťaťa, dopraje mu pravidelný pohyb.

Spracovala: Silazdravia.sk