Zázrak menom kolagén?

Kolagén hrá veľmi dôležitú úlohu v celom organizme. Nachádza sa v kostiach, šľachách, väzivách, v chrupavkách, v rohovke, v zuboch, v cievach, v medzistavcových platničkách, v črevách a pokožke. Jeho nedostatok spôsobuje rôzne zdravotné ťažkosti, ochorenia kĺbov, či dokonca predčasné starnutie kože.
S vekom sa hladina kolagénu znižuje. Dodávanie z vonkajšieho zdroja ale môže byť dosť komplikované, pretože jeho vstrebávanie v tele má zložitú štruktúru.
Čo ste asi nevedeli

Pri nedostatku kolagénu sa môžu vytvárať aj pigmentové škvrny, vačky pod očami, tvorí sa celulitída, lámu sa vlasy a nechty.
Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina. Skladá sa zhuba z 20 základným aminokyselín. Napomáha regulovať a vyživovať všetky bunky a tkanivá a je nevyhnutný pre ich stavbu. Existuje najmenej 27 rozdielnych typov kolagénu.
Dôležité je, ako vie naše telo kolagén využiť, preto je dobré vedieť, v akej chemickej a fyzikálne forme sa kolagén aplikuje. Podstatný je dostatok vitamínu C v strave, alebo vo výživových doplnkoch ktoré ovplyvňujú tvorbu kolagénu. Dôležité sú aj omega 3 mastné kyseliny a potraviny s obsahom vitamínu A, ktorý dokáže jeho hladinu udržovať. Rovnako tak lyzin – patrí k proteínogénnym aminokyselinám. Telo si ho nedokáže samo vytvoriť, preto je dôležité prijímať ho v strave. Táto aminokyselina je nevyhnutná pri syntéze všetkých, pre telo potrebných bielkovín.
  • vhodné potraviny ktoré napomáhajú zvýšiť prirodzenú tvorbu kolagénu: najmä bielkoviny, ryby, červené potraviny ako napr. kápia, cvikla, rajčiny ale tiež lesné plody, zelenina (najmä kapusta, fazuľa, mrkva), cesnak, sója, olivy, pomaranč, citrón, ustrice, jahody, čerešne, cukrová repa, losos, tuniak, brokolica, tekvica, špenát, sladké zemiaky, hovädzia, hydinová, bravčová pečeň.
  • najkvalitnejší je rybí kolagén.
  • vďaka vývaru z kostí ktorý varíte na jemnom plameni dostatočne dlho (tri a viac hodín) získate kolagén a dôležité aminokyseliny.
Povzbudzujúca polievka
Na jemnom plameni priveďte k varu liter vody s jedným kurčaťom, jednou malou lyžičkou morskej soli a kúskom očisteného a nastrúhaného zázvorového koreňa. Keď bude kura uvarené, pridajte 1 pór nakrájaný po dĺžke. Nechajte variť na miernom ohni asi 10 minút kým nebude uvarený. Na záver pridajte trochu čierneho korenia a citrónu.

Spracovala: Silazdravia.sk