Aké bojové umenie si vybrať?

Niektorí ľudia majú od začiatku jasné, akému bojovému umeniu sa budú venovať a prečo. Určite však existuje aj mnoho takých ľudí, čo chcú robiť nejaké bojové umenie, ale nevedia si to správne vybrať. Je ich toľko veľa (niečo vyše 300 druhov), takže sa nevedia rozhodnúť ktoré je pre nich to najlepšie. Pozrime sa aspoň na tie, ktoré môžete bežne trénovať i u nás.

1. Karate, Judo, Taekwondo

Pokiaľ sú pre vás motiváciou športové úspechy, chcete prekonávať sami seba ale aj iných, alebo jednoducho chcete byť najlepší, prihláste sa na niektoré z týchto troch, asi najznámejších a najtradičnejších bojových umení. Počítajte s tým že v Karate sa budete učiť najmä údery, kopy a zostavy (Kata). Judo je zase zamerané na hody a prehody, takže tam si veľmi údery a kopy neužijete. Zato sa tam naučíte správne padať. V Taekwondo sa zase okrem úderov, kopov a zostáv stretnete ešte aj s prerážaním (dosiek, kvádrov a podobne). Keďže sú to bojové športy, už pri učení techník budete mať rôzne obmedzenia (zákaz útokov na rozkrok, zákaz používania lakťov a kolien, zákaz útoku na chrbát protivníka a pod.)

2. Kung Fu, Wing Chun

Máte radi klasické ázijské kungfu filmy s hercami ako Bruce Lee, Jackie Chan alebo Jet Li? Tak je pre Vás ako stvorené čínske Kung Fu. Existuje veľa druhov, najznámejšie sú asi Wing Chun, Shaolinské Kung Fu, Tai Chi alebo zvieracie štýly (Had, Drak, Tiger, Žeriav, Modlivka a pod.) Je dosť fyzicky náročné, ale výsledok naozaj stojí za to. Nielen že je to účinné, ale ešte to aj dobre vyzerá.

3. Box, Kickbox, Thajský box

Ak sú vašim vzorom skôr hviezdy ako Mike Tyson, Jean-Claude Van Damme, alebo Tony Jaa, odporúčam Vám jeden z týchto bojových športov. V prípade Boxu nepočítajte s kopmi, ale zato sa naučíte silné a rýchle údery. Ak Vám tie kopy chýbajú, skúste Kickbox. Ako hovorí názov, je to v podstate Box spojený s kopmi. Thajský box je niečo ako tvrdšia forma Kickboxu, kde sa pripravte aj na otužovanie úderových a zásahových plôch, údery kolenom a lakťom.

4. Krav Maga, Systema

V prípade že vašou prioritou je sebaobrana a chcete sa naučiť ubrániť na ulici, najlepšia pre vás bude izraelská Krav Maga alebo ruská Systema. Tieto bojové systémy môžete veľmi dobre využiť aj keď pracujete ako policajt, vojak alebo v nejakej špeciálnej zásahovej jednotke. Je tam dovolené takmer všetko – útoky na rozkrok, krk, kolená, lakte a podobne. Na ulici totiž nedostanete trestný bod, ale môže vám ísť aj o život. Tu by boli obmedzenia skôr na škodu, ako na úžitok.

5. Aikido, Iaido, Kendo

Učarovali vám skôr staré japonské filmy o samurajoch a chcete sa aj vy stať majstrom meča? Iaido alebo Kendo sú pre vás ako stvorené. Ak máte radi filmy so Stevenom Seagalom (hlavne tie prvé) a chcete byť ako on, tak je pre vás Aikido. Nie je veľmi fyzicky náročné, využívajú sa v ňom prevážne rôzne páky a hody.

6. Ninjutsu

Ak dávate prednosť ninjom, tak vedzte, že ich umenie sa nazýva Ninjutsu. V dnešnej dobe už síce ťažko nájdete školu s originálnym umením ninjov, možno tak niekde v Japonsku. V Európe a v Amerike narazíte maximálne tak na Bujinkan, ktorý založil posledný žijúci potomok skutočných ninjov Dr. Masaaki Hatsumi. Bujinkan je však zmes ninjovských a samurajských škôl, takže sa nedá hovoriť o Ninjutsu v pravom zmysle slova. Ninjutsu však nie je len bojové umenie, je to doslova životný štýl. Jeho neoddeliteľnou súčasťou je napríklad aj prežitie v prírode. Techniky sú nenáročné, vychádzajú z prirodzených pohybov.

7. Capoeira

Máte radi hudbu a tanec a zároveň aj bojové umenia? A čo tak všetko v jednom? Capoeira je asi fyzicky najviac náročná, obsahuje mnohé akrobatické prvky ako premety, stojky na rukách, saltá a podobne. Hýbete sa v rytme podľa hudby, je to taká zmes tanca a hudby. Vymysleli ju brazílski otroci, ktorí mali zakázané sa medzi sebou biť, tak svoje súboje maskovali tancom.

Ďalšie informácie o bojových umeniach nájdete na https://goldenninja.dmp.sk/ a vybavenie pre bojové umenia na https://www.star-shop.sk/ninjutsu/

Spracovala: Silazdravia.sk