Bývate často podráždený, máte výbuchy zlosti, zápach dychu a hemoroidy?

Podľa čínskej medicíny tieto príznaky poukazujú na oslabenú dráhu hrubého čreva. Dráha vplýva na ústa, zuby, hlavu, hrdlo, jazyk, pažerák, horné končatiny.
Aj toto spôsobuje hrubé črevo podľa čínskej medicíny:

  • astmu, bronchitídu, alergie, bolesti brucha najmä v spodnej časti, priberanie na hmotnosti, silne zapáchajúcu stolicu, hnačky, alebo naopak zápchy, plynatosť, kazivosť zubov, opuch mandlí či spodnej pery, mastnú pleť, akné, vrásky na čele, vypadávanie vlasov, plešatosť vzadu na hlave, pach chodidiel, problémy s ohýbaním ukazováka, ťažkosti s chrbticou, bolesť lakťa, ramena i v nadlaktí, vysoký krvný tlak, žlté zafarbenie očí, problémy so sluchom, nespavosť a možná je dokonca aj tendencia k lakomosti.
  • orgánová hodina hrubého čreva je od 5 hod. do 7 hod. Vhodné je sa v týchto hodinách vyprázdňovať.
  • pasívna hodina hrubého čreva je od 17 hod. do 19 hod. Vhodné hodiny na oddych, relaxáciu, zvýšenie tekutín.
  • december je pre hrubé črevo citlivejší. (v tomto období treba byť zvlášť opatrnejší, najmä ak je daný orgán oslabený.)
Liečba
  • obmedziť mäso, korenené jedlá, tučné syry, sladkosti, údené výrobky, vyprážané jedlá, mliečne výrobky, biely cukor, kávu, maslo, bielu ryžu, výrobky z bielej múky, pivo, fajčenie, alkohol, vyhýbať sa pšeničným klíčkom ktoré môžu poškrabať sliznicu čreva.
  • vyhýbanie stresu, robiť všetko v pokoji, jesť pomaly.
  • vhodná je mrkvová, jablková šťava, zeleninové šťavy, šťava z kyslej kapusty, jogurt, kefír, otruby, hrozno, avokádo, reďkovky, hnedá ryža, sója, hrach, cícer, jačmeň, ovos, pohánka, dusená zelenina, orechy, sezam, ľan, olivový, ľanový, mätový olej, cesnak medvedí, cesnak, cibuľa, zázvor, bazalka, muškátový oriešok, horčica, tekvicové semená, chlorella, spirulina, čierne ríbezle, maliny, černice, obilniny, celé zrná.
  • dostatok tekutín, harmanček, valerián, benedikt lekársky, mäta prieporná, senovka grécka, aníz, fenikel, bazalka, rasca, angelika lekárska.
  • mätový olej upokojí podráždené črevá, uvoľňuje kŕčovité stiahnutie svalov črevných nervových buniek. Valeriánový čaj upokojuje a uvoľňuje kŕče – (zmiešať v rovnakom pomere s rascou, kamilkou a mätou, zaliať a piť aspoň 3 šálky denne.) Puškvorec obyčajný pôsobí proti zástave vetrov – (vysušené korienky zmiešať v rovnakom pomere s rascou, kamilkou a mätou, piť aspoň 3 šálky denne.)
  • zelený íl (užíva sa najmenej 21 dní a pri zápche sa vysadzuje na 2 dni) a skorocel indický (psyllium.)
  • yucca, aloe vera, probiotiká, vitamín A, C, E.
  • homeopatiká Aluminia D3-D6, Bryonia D3-D6, Magnesium muriaticum D3, Nux vomica D4-D12, Opium D6, Sulfur D4-D12, Silicea D4-D12.
Psychosomatický pohľad
Človek s touto oslabenou dráhou v sebe asi zadržuje prežité, staré emócie, máva pocity viny, depresie, nechce sa niečoho vzdať, či niečo prijať a máva slabú vôľu, alebo máva pocit že je zneužívaný či málo oceňovaný druhými ľuďmi. Mal by sa snažiť získať odstup, nezaoberať sa príliš minulosťou, ale zbaviť sa starých, nepotrebných záležitostí ktoré ho uberajú o energiu.

Spracovala: Silazdravia.sk