Umenie odpustiť si

Nenávisť, krivda, hnev, ľútosť, pocity nespravodlivosti – to sú deštruktívne myšlienky, ktoré vedú k silnému duševnému napätiu. Pokiaľ človek žije dlhodobo v takomto akumulovanom napätí, môže to viesť k rôznym psychosomatickým ochoreniam ako napr. k hypertenzii, hyperfunkcii štítnej žľazy a dokonca aj k rakovine. V mnohých prípadoch je práve odpustenie jediná možnosť ako sa cez túto bolesť dostať, pretože odpustením človek môže získať úľavu a upevniť tak svoje fyzické i duševné zdravie. Viete však ako správne odpustenie zvládnuť?

Nemusíte byť tým, kým ste si len zvykli byť
Je dobré vedieť, že máte právo na svoj hnev, ktorý nie je nutné potláčať, ale je dôležité, aby ste mali úprimnú snahu o odpustenie a tým o vyrovnanie sa s minulosťou. To ako sa chováme, jednáme, dokonca aj ako myslíme, býva zapríčinené aj tým, ako sme sa to naučili. Stáva sa, že v detstve náš mozog vypozoruje a ,,zapíše si“ model správania našich blízkych, ktorý v neskoršom období opakuje. Tieto vzorce môžu byť rôznorodé – pozitívne ale aj negatívne. Najvýraznejšie negatívne myšlienkové vzorce ktoré človeka ovplyvňujú sú tieto –
  • ,,ja som obeť, ostatní mi ubližujú“
  • ,,nemá zmysel sa o niečo snažiť, nikdy sa to nepodarí“
  • ,,všetci ostatní sa majú lepšie než ja“
Je dobré začať s pomenovaním toho, čo naozaj chcete v sebe zmeniť. Naučiť svoj mozog novému návyku. Povedzme napr. že vždy, keď prídete z práce domov, zapnete televízor, dáte si večeru a idete spať. Nič viac. Takto je to deň za dňom, rok za rokom. Zvyknete si na to, takže vykonať nejakú zmenu bude vyžadovať pevné presvedčenie. Na zmene je dôležité pracovať každý deň. Tento návyk, nový myšlienkový program sa však dokáže zmeniť a zastabilizovať už za 3 mesiace.
Odpustiť znamená pustiť
Dovoľte si pustiť také situácie či pocity ktoré sa vám nepáčia. Nemusíte predsa žiť v niečom čo vám emocionálne nevyhovuje, pokiaľ je to teda čo len trochu možné, urobte v sebe túto zmenu a ,,pustite sa“ hnevu či akejkoľvek inej bolesti ktorá vás sužuje. Jednoducho sa len k tejto zmene rozhodnite. Nežite v minulosti, ale pozerajte sa na prítomnosť a na to, ako chcete naozaj žiť.
Dovoliť si odísť z nevyhovujúceho vzťahu
Jedna vec je vedieť odpustiť druhému neprávosť ktorá bola na vás vykonaná a druhá odpustiť sebe niečo, v čom cítite vinu a bolesť z toho, že ste mohli niečo urobiť lepšie či inak. Ale stará múdrosť hovorí, že v akomkoľvek vzťahu sú potrebný dvaja. V partnerskom vzťahu si ženy namýšľajú, že toho druhého zmenia – že ho presvedčia, že ho niečo odnaučia, že ho vyliečia… Ale nie každého človeka sa dá ,,vyliečiť.“ Obzvlášť ak sám nechce. Pokiaľ si naplno uvedomíte aj chyby druhého človeka, jeho životnú voľbu, to čo chce a ako chce žiť, tak možno zistíte, že taká cesta nie je pre vás tá pravá. Láska totiž nevyčerpáva, neprikazuje, naopak, je zdrojom radosti a energie. Neľutujte druhého, zmysel má len súcit, avšak nie na úkor samého seba. Preto neodkladajte svoj život na neskôr.
Občas (dokonca aj často) bývajú aj kľukaté cesty k cieľu
Nie všetko sa darí hneď, práca s vlastnými emóciami, vzorcami môže byť veľakrát náročná, ale ak vytrváte, výsledok vždy stojí za to.
Znížte dôležitosť ,,problému“
Pokiaľ stále neviete odpustiť je to preto, že ste príliš upevnili pocit vlastnej dôležitosti. Napíšte si dôvody, prečo by ste mohli druhému človeku alebo i sebe odpustiť a ako si môžete tento permanentný pocit odpustenia udržať. Skúste sa na problém, ktorý vás zaťažuje pozrieť s trochu menšou vážnosťou. Možno tak nakoniec zistíte, že druhý človek vám ublížil nevedome, nechtiac, pretože len zle vyhodnotil situáciu a pod.
Usmejte sa a oddýchnite si
Rana ktorá sa zahojila úplne už nebolí, nevracia sa stará bolesť, nevzniká žiadna búrlivá reakcia. Pokiaľ máte s odpustením stále problém, je možné že sa cítite unavení a príliš smutní. Neobávajte sa ísť po radu aj k psychoterapeutovi, pretože mnohokrát aj to, že sa podelíte o svoju bolesť máva ozdravné účinky. Skúste začať robiť niečo, čo je vám príjemné, zábavné a nezabúdajte sa často usmievať, pretože už samotný úsmev je liečivý.

Spracovala: Silazdravia.sk