Jablko do každej rodiny!

Historicky sa traduje, že jabloň patrí medzi najstaršie ovocné stromy na svete. Kým začne rodiť svoje plody treba si počkať aspoň päť rokov, ale úrodu potom môžete zbierať dokonca aj sto rokov. Účinky jablka sú naozaj výnimočné a preto by nemalo chýbať v žiadnej rodine!
Čo ste asi nevedeli

Jablko pomáha aj keď máte nábeh na reumu, dnu a tiež pri Parkinsonovej, Alzheimerovej chorobe a dokonca je skvelým prostriedkom pri chudnutí. Pomáha na zlepšenie pamäti, je účinné aj proti horúčke. Na rany ktoré sa zle hoja je dobré prikladať podusené jablká zmiešané s olivovým olejom.
Skvelé jablko!
Pomáha pri problémoch s tlakom, so srdcom, pri bolestiach hlavy, problémoch s trávením, zubami i ďasnami. Je dobré pre imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jablko pomáha aj pri chudokrvnosti, pri depresii, a v prevencii proti tvorbe obličkových a žlčníkových kameňov.
Jablko obsahuje napr. flavonoidy, antioxidanty, dôležitú vláknihu, vitamín A, B, C, E, K, draslík, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, fluorid, luteín, bielkoviny, sacharidy, betakarotén, omega 3, omega 6 kyseliny, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú a tiež kvercetín, ktorý funguje na bunkovej úrovni tak, že chráni našu DNA pred nebezpečnými mutáciami ako je práve rakovina.
Odporúča sa jesť jeden až tri kusy jablka denne, najlepšie aj so šupkou, pretože obsahuje veľké množstvo pektínu – vlákniny ktorá podporuje vylučovanie toxínov z tela.
Samozrejmosťou by malo byť jablko v bio kvalite, ale ak aj túto možnosť nemáte, je lepšie si ho aspoň občas dať ako si ho nedať vôbec. Treba ale určite vyhľadávať predajcov, ktorí používajú čo najmenej chemických látok. Umytie bežnou vodou tieto škodlivé látky neodstráni. Určité výskumy naznačujú, že umytie takéto ovocia s vodou na báze vodíku môže z väčšej časti tieto škodliviny predsa len odstrániť.
Jablká plnené mäsom
Čo potrebujete:
  • 8 – 10 jabĺk
  • 500 g mletého mäsa
  • vajce
  • 2 lyžice kyslej smotany
  •  150 g tvrdého syra
  •  2 cibule
  •  petržlen, majoránku, soľ, korenie
  •  šťavu z jedného citrónu
Postup:
Z jabĺk odrežte hornú časť a vydlabte. Vnútro jabĺk potrite citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte. Do mletého mäsa pridajte nasekané vnútro z jablka (okrem jadrovníka), najemno nakrájanú cibuľu, vajce, smotanu, petržlen, majoránku, soľ, korenie a na drobno nakrájaný syr. Vyhrejte trúbu na 200 stupňov. Touto zmesou naplňte jablká a dajte ich piecť asi na 30 minút.
Jablčný ocot
Nezabúdajte aj na kvalitný jablčný ocot ktorý je potrebné pri vnútornom i vonkajšom užívaní riediť s vodou, inak by ste si mohli poškodiť zubnú sklovinu, alebo by ste sa mohli dopracovať k začervenaniu pokožky. Používa sa na rôzne zdravotné ťažkosti, je napr. výborný pri kožných bradaviciach – na bradavicu priložte vatový tampón ktorý namočíte do jablčného octu, previažete obväzom a necháte pôsobiť cez noc. Účinný je aj pri lupinách – šálku jablčného octu pridajte do šampónu ktorý používate, zmiešajte. Vhodné je používať túto zmes každý deň.

Spracovala: Silazdravia.sk