Čo je dôležitejšie – probiotiká či prebiotiká?

Viete aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami? A aké majú priaznivé účinky na naše zdravie?

Probiotiká
sú živé baktérie v tráviacom trakte
ničí ich teplo, kyslé prostredie, čas
prirodzene s nachádzajú vo fermentovaných potravinách
dokážu vytlačiť patogénne baktérie
priaznivo vplývajú na správne trávenie, posilujú imunitný systém, zlepšujú duševné zdravie a aj niektoré neurologické ochorenia, znižujú hladinu cholesterolu, zmierňujú potravinové alergie
Prebiotiká
látky pochádzajúce z určitých druhov sacharidov – väčšinou z vlákniny – jedná sa o nestráviteľnú zložku v potravine
neničí ich teplo, ani chlad, kyslé prostredie ani čas
nachádzajú sa v zelenine a ovocí
udržiavajú rovnováhu medzi ,,zlými a dobrými“ baktériami
priaznivo vplývajú na mikroflóru hrubého čreva, prevencia zápchy a hnačky, osteoporózy, posilňujú imunitu, znižujú hladinu cholesterolu
Vedeli ste že
  • prebiotiká sú potravou pre prospešné baktérie v črevách – probiotiká vyživujú a umožňujú im rozmnožiť sa v čreve, preto je dôležitá vyvážená a pestrá strava.
  • väčšina fermentovaných výrobkov kúpených v obchode obsahuje veľké množstvo cukru.
  • jednotlivé probiotické baktérie by mali podľa najnovších výskumov ovplyvňovať rôzne zdravotné ťažkosti. Ak chcete užívať probiotické preparáty, je vhodné vyberať také probiotiká, ktoré dokážu na toto ochorenie priamo pôsobiť.
  • Lactobacillus Bulgaricus – jeden z najdôležitejších prospešných probiotických baktérií pre človeka. Je získavaný izoláciou zo zelených rastlín vyskytujúcich sa na území Bulharska. V porovnaní s inými probiotickými baktériami, Lactobacillus Bulgaricus dokáže najlepšie priľnúť k stene hrubého čreva a následne sa veľmi rýchlo dokáže rozmnožiť. Táto vlastnosť ho predurčuje k jeho silnejším liečebným účinkom v porovnaní s ostatnými probiotickými baktériami.
  • ohľadne užívania vhodnosti probiotických preparátov sa treba poradiť s lekárom, pretože u niektorých ľudí nie je užívanie niektorých probiotík vhodné, vzhľadom na to, že môžu byť citliví na niektoré zložky, napr. na laktózu ktorá môže byť v takýchto produktoch obsiahnutá, prípadne pri určitých zdravotných ochoreniach ako je napr. syndróm slepej kľučky, či ak je výrazne narušená funkcia imunitného systému.

Spracovala: Silazdravia.sk