Máte kašeľ? Možno máte gastroezofágovú refluxovú chorobu

Kašeľ – to je prirodzený mechanizmus tela ktorým čistí dýchacie cesty od hlienu, alebo cudzieho predmetu pri vdýchnutí. Vyskytuje sa pri ochoreniach dýchacích ciest.
Druhy kašľa

Suchý kašeľ
  • suchý kašeľ je veľmi vyčerpávajúci a často ho sprevádza zvracanie u malých detí.
  • objavuje sa v začiatkoch prechladnutia a pri dýchaní znečisteného vzduchu – prach, výpary, cigarety.
  • vhodné je suchý kašeľ potlačiť, aby sa nenamáhali priedušky.
  • dostatok tekutín (lipový čaj, pľúcne zmesi, podbeľ), sirupy z bylinných zmesí, priessnitzov obklad krku, dbať aby vzduch v miestnosti bol dostatočne vlhký, často vetrať, inhalovať minerálnu vodu (Vincentka), použiť odsávačku a potom nosné kvapky, naparovanie kamilkovým a šalviovým odvarom, zvýšiť polohu na spanie.
Vlhký kašeľ
  • objavuje sa po suchom kašli, nesmie sa potlačovať pretože sliznica produkuje hlien, ktorý je nutné odstrániť z tela von.
  • malé deti často zvracajú lebo hlien prehĺtajú, preto je dôležité zabezpečiť dobré odkašlávanie.
  • odkašlávanie je vhodné zabezpečiť sirupmi (brečtan), liekmi rozpúšťajúcimi hlien, v miestnosti je dobré zabezpečiť vlhký vzduch, mať dostatok tekutín, dbať na zvýšenú polohu dieťaťa pri spánku.
Produktívny kašeľ
  •  hlien, silné kašlanie.
  • dôležité je uvoľniť hlien v prieduškách, vhodné je naparovanie, kúpeľ nôh, čaj proti kašľu, prieduškový čaj.
Kašeľ pri prechladnutí
  • dôležité je podporiť vykašliavanie, pri zelenom, žltom hliene je nutné navštíviť lekára.
  • vhodné je užívať lieky na uvoľňovanie hlienu, užívať vitamíny, pohybovať sa, dostatočne oddychovať, vyhýbať sa miestam kde je zvýšené riziko choroby.
Chronický kašeľ
  • chronický (dlhodobý) kašeľ môže byť prejavom rôznych chorôb ako je napríklad bronchitída chronická (chronický zápal priedušiek), astma, chronická obštrukčná choroba, tuberkulóza, srdcová slabosť. Dlhotrvajúci suchý kašeľ sprevádzaný chudnutím, únavou môže byť prejavom nádorového ochorenia. Niektoré lieky, ktoré sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku môžu spôsobovať kašeľ.
Psychogénny kašeľ
  • vyskytuje pri rôznych psychických poruchách či neurózach.
Gastroezofágová refluxová choroba
  • príčinou kašľa môže byť aj gastroezofágová refluxová choroba ktorá napáda priedušky a môže viesť až k chronickej bronchitíde alebo astme. Prejavuje sa bolesťou po jedle, pocitom plného brucha, grganím, pálením záhy, chronickým kašľom, štikútaním, prípadne aj zvracaním.
  • pri ľahkom, počiatočnom štádiu je dôležité dodržovať diétny režim. (vylúčiť alkohol, kávu, čokoládu, korenené jedlá, tučné mliečne výrobky, surovú papriku, paradajky, cibuľu, cesnak, nafajčiť.) Vhodné je ležať s hlavou položenou vyššie, odporúča sa nejesť po 20 hodine.
  • v ťažších prípadoch sa rozťahuje pažerák dilatátormi, ďalšou možnosťou je použitie laseru, ale tiež sa používa stent – trubica ktorá sa vloží do zúženého miesta, alebo sa využíva chirurgická liečba.
Čo by ste si mali pamätať
Ak kašeľ stále pretrváva (viac ako tri týždne), alebo je sprevádzaný zimnicou, horúčkou ktorá trvá dlhšie než dva dni, máte zväčšené a citlivé uzliny na krku, ak vykašliavate krv, hlien je žltý alebo  zelený, ak sa kašeľ výrazne zhorší, je bolestivý, alebo spôsobený gastroezofageálnym refluxom (kyslý obsah zo žalúdka sa posúva nahor a prejavuje sa grganím, kašľom, pálením, bolesťami hrdla, za hrudnou kosťou) – navštívte lekára!
Psychosomatický pohľad
Asi sa snažíte niečo čo sa vám vnútorne nepáči ,,vykašlať“- ,,dostať zo seba“ preč napätie, stres. Ak máte pri tom často zapálené dutiny môže to znamenať že všade vidíte samé problémy, príliš veci analyzujete. Je preto dobré naučiť sa brať život ľahšie, radostnejšie. Snažte sa užívať si každý okamih a nežite neustále v ťažkej minulosti. Pri deťoch je dôležité pokojné prostredie, atmosféra v rodine. Dieťa trpiace kašľom sa tak totiž môže snažiť dusné prostredie v ktorom žije a ktoré mu nedá ,,nadýchnuť“ zmeniť.
Deti majú choroby duchovnej, psychosomatickej príčiny dvojakého druhu. Prvá sa týka tzv. karmických alebo dedičných väzieb – to sa týka najmä vrodených chorôb (ale nie je to podmienka), a druhá sa týka rodiny. (Samotných rodičov, najmä matky.) Ak má matka problémy, je neurotická, nesnaží sa o harmonické prostredie, tak všetky negatívne nálady prenáša na dieťa. Čím by teda mala ochorieť ona, ochorie nakoniec dieťa. Preto duchovné ,,prebudenie“, pochopenie patrí väčšinou rodičom chorého dieťaťa.

Spracovala: Silazdravia.sk