Čo prospieva srdcu, mozgu, kĺbom aj pokožke? Granátové jablko!

Granátové jablko znamenalo pre Egypťanov symbol nesmrteľnosti. Oprávnene – veď okrem mnohých prospešných látok ako sú vitamíny A, E, K, C, vitamíny skupiny B, magnézium, selén, zinok, draslík, mangán, železo a ďalšie, obsahuje aj látku punicalagín, ktorá sa vyskytuje najmä v šťave z granátového jablka. Táto látka bojuje proti srdcovým ťažkostiam a zamedzuje ochoreniam ako je rakovina hrubého čreva, prsníka a prostaty.
Čo ste asi nevedeli

Šupka granátového jablka ukrýva ďaleko viac pozitívnejších účinkov než samotný plod. Napomáha pri liečbe diabetesu, pri problémoch s pankreasom, pečeňou a pomáha zvyšovať pevnosť kostí.
Šupku nechajte namočenú v horúcej vode, následne usušte a rozomeľte na prášok. (Alebo môžete hneď šupky usušiť, najlepšie v rúre, nie je nutné ich namáčať.) Tento prášok môžete ďalej používať ako prísadu do jedla, alebo z neho pripraviť rôzne zábaly či tinktúry…
Granátové jablko je všeobecne výbornou prevenciou proti vysokej hladine cholesterolu v krvi, vysokému krvnému tlaku, ovplyvňuje metabolizmus lipidov a glukózy, pozitívne vplýva na produkciu hormónov.
Tip – ak použijete šupky z granátového jablka do kompostu, navrátite tak pôde jej úrodnosť.
Granátovo – avokádový dezert pre 4 osoby 
Čo potrebujete
  • 1 granátové jablko
  • 2 avokáda
  • 100 g sójového jogurtu
  • akékoľvek mäkké ovocie (marhule, jahody, broskyne, čučoriedky…)
  • 2 lyžičky kokosového cukru
  • piškóty
Postup
Ovocie, kokosový cukor aj dužinu z avokáda zmixujte s jogurtom. Na dno pohára dajte piškóty, ktoré vrstvíte s jadierkami z granátového jablka a zmixovanou kašou.

Spracovala: Silazdravia.sk