Ak máte vysoký krvný tlak a nízku hladinu draslíka v krvi, buďte obozretní! Možno je za tým Connov syndróm!

Connov syndróm (primárny hyperaldosterizmus) je endokrinno – hormonálne ochorenie pri ktorom dochádza k zvýšenej hladine aldosteronu v krvi. Nadobličky produkujú nadbytok tohto hormónu, ktorý spôsobuje rôzne zdravotné problémy, najzávažnejší je zvýšený krvný tlak. Aldosteron udržuje iontovú rovnováhu a má vplyv na hospodárenie organizmu s vodou, vplýva na vstrebávanie sodíka a vylučovanie draslíku. Zvýšená hladina sodíka spôsobuje zadržovanie vody v tele, zvyšuje objem krvi a krvný tlak.

Najčastejšie sa prejavuje vysokým krvným tlakom, svalovými kŕčmi, nízkou hladinou draslíka, srdcovou arytmiou, búšením srdca, bolesťou hlavy, častým močením, smädom, vyčerpanosťou, únavou, zápchou a niekedy sa pridá aj krvácanie z nosa.
Ak človek nereaguje na normálnu liečbu vysokého krvného tlaku je nutné urobiť vyšetrenia aby sa zistilo či nejde o connov syndróm.
Príčina
Môže sa jednať o adenóm – nádor (často ho spôsobia iné ochorenia, užívanie liekov, iba vzácne môže ísť o zhubný nádor) alebo ide o zväčšenie kôry nadobličky.
Najviac sú ohrozené ženy medzi 30 až 50 rokmi.
Liečba
  • ochorenie sa dá dobre liečiť – lieči sa vysoký krvný tlak, znižuje sa hladina aldosteronu, v prípade benígneho nádoru nadobličiek sa nádor odstráni.
  • neliečené ochorenie môže viesť k život ohrozujúcemu metabolickému rozvratu, k zlyhaniu obličiek a následne k smrti. Môže viesť k infarktu, zväčšeniu srdca, mozgovej mŕtvici, poškodeniu obličiek.
Psychosomatický pohľad
Je dôležité naučiť sa upokojiť, neprežívať všetko príliš vážne, nesnažiť sa všetkým vyhovieť, vnímať svoje pocity a potreby.

Spracovala: Silazdravia.sk