Problémy s bolesťami kolien alebo predčasným starnutím?

Podľa čínskej medicíny tieto príznaky poukazujú na oslabenú dráhu obličiek. Dráha vplýva na obličky, vylučovacie a pohlavné orgány, pľúca, hrdlo, dolné končatiny, kosti, kĺby, chrbticu, mandle, uši, hrdlo.
Aj toto spôsobujú obličky podľa čínskej medicíny:

  • oslabené obličky sa môžu v organizme prejavovať nielen bolesťami kolien, ale aj bolesťami v bedrovej oblasti, búšením srdca, studenými končatinami, neplodnosťou, problematickou menštruáciou, opuchmi, častým močením, pískaním v ušiach, kazivosťou zubov, predčasným starnutím, šedivením vlasov, tmavými kruhmi pod očami, vačkami pod očami, ospalosťou, silnou únavou, ale tiež netrpezlivosťou, nesmelosťou.
  • orgánová hodina obličiek je medzi 17 hod. a 19 hod. V tomto čase nekonzumovať kávu, cukor, alkohol, potraviny obsahujúce konzervačné a chemické prísady, vyhýbať sa chladu. Je možné zvýšiť príjem tekutín, avšak najneskôr do 19 hod.
  • pasívna hodina obličiek je medzi 5 hod. a 7 hod. rannou, vtedy sa neodporúča piť veľké množstvo vody naraz.
  • február je pre obličky citlivejší. (V tomto období treba byť zvlášť opatrnejší, najmä ak je daný orgán oslabený.)
Liečba
  • obmedziť kávu, solenie, studené nápoje, sladkosti, alkohol.
  • viac sa hýbať, mať dostatočný a kvalitný spánok v noci, správne dýchať, vyhýbať sa chladu, vhodné sú morské kúpele, sauna.
  • vhodný je zelený čaj, prasličkový čaj, zlatobyľ, medovka, breza, pastierska kapsička, pšenica, špalda, zeler, biela reďkovka, brusnice, rasca, aníz, fenikel, huspenina.
Psychosomatický pohľad
Problémy s obličkami môžu poukazovať na nevyrovnané medziľudské vzťahy, na určitú agresiu, sklamanie, neistotu, neúspech či kritiku ktorú človek zažil. Máva pocit, že sa určité veci nedajú vyriešiť. Obličky trpia aj vtedy, keď človek prežíva problémy blízkych viac než je nutné, ale aj, ak ťažkosti vo vzťahoch pretrvávajú a človek nie je ochotný ich meniť. Človek by sa mal snažiť získať pocit bezstarostnosti, mať väčšiu rozhodnosť, sebavedomie a tvorivosť. Je vhodné pracovať na všetkom čo túto tvorivosť rozvíja.

Spracovala: Silazdravia.sk