Nádherné je porodiť dieťa

Pôrod by mal byť jedným z najkrajších zážitkov, ktorý môže žena vo svojom živote zažiť. Nie je to však len o samotnej žene – ak túto udalosť zdieľa i partner ženy, môže dôjsť k výnimočnému a hlbokému spojeniu.

Pri pôrode by mala žena mať oporu, cítiť sa v bezpečí. Mala by rodiť v priestore, ktorý je pre ňu príjemný. Pôrod sa ale väčšinou plánuje dosť ťažko a každá žena má svoju vlastnú predstavu. Samotný pôrod však nakoniec môže dopadnúť úplne inak, než bola prvotná prestava. U ženy ktorá túži rodiť prirodzene sa môžu vyskytnúť komplikácie, takže nakoniec príde dieťatko na svet cisárskym rezom. Všeobecne sa dá tiež povedať, že ani univerzálna poloha pri rodení neexistuje. Niektorej žene vyhovuje klasická poloha z našich pôrodných sál – na stole s nohami dohora, inej možno polodrep, poloha na štyroch, či dokonca v stoji. Žena ale nie vždy má možnosť zaujať polohu akú chce a potrebuje. Navyše, nie vždy počúvame vlastné telo, čo nám hovorí, nehovoriac o tom, že málokedy vieme načúvať ešte aj nenarodenému dieťatku.
Nech už by ale bol samotný pôrod akýkoľvek, dôležitejšie je to správne spojenie medzi ženou a jej partnerom. Veď všetko začína spojením dvoch bytostí ktoré túžia po tom, aby počali svoje dieťa.
Je dokázané že muž, ktorý sa stane otcom, je zrazu trochu ,,iný“. Nastávajú u neho hormonálne zmeny, podobne ako u žien. Začína byť viac citlivejší a celkovo angažovanejší. Musí to však byť podmienené veľmi častým kontaktom s mamičkou a dieťatkom. Takýto kontakt zvyšuje u muža produkciu hormónu lásky – oxytocínu.
To, čo prežíva mama, prežíva i dieťa. Dlhé roky panoval názor, že dieťa pred, počas či dokonca po pôrode nič nevníma, necíti a že si dokonca asi do 2 rokov nemôže nič pamätať. Ale zabúdanie ako také existuje len na úrovni vedomej. Ten zbytok je jednoducho stále niekde v nás a môže nás vedome, či nevedome ovplyvňovať.
Vytvoriť pre deti naozaj kvalitné zázemie pozitívnych energií by mala byť absolútna priorita. Hlboká intimita by mala byť súčasťou partnerského vzťahu. Je to akt tvorby dvoch ľudí, ktorí sa sexuálne spoja nielen telesne ale aj duševne.
Na vzťahu treba pracovať, tvoriť ho každým svojim nádychom… Bez ochoty vzájomného a hlbokého spojenia s tým druhým, bez ozajstného zdieľania, posúvania sa navzájom, vo vzťahu vznikajú trhliny, ktoré sa ťažko zaceľujú.
Vzájomné spojenie udržuje vnútorný pokoj, lásku, súcit. Byť v takomto spojení je naozaj to najprirodzenejšie čo sa dá vo vzťahu vytvoriť. Vtedy nie je nič krajšie ako pomyslieť na svoje budúce dieťa, ktoré muž a žena privedú na svet, pretože najmä v takom pevnom vzťahu sú aj deti naozaj zdravé a šťastné.

Spracovala: Silazdravia.sk