Tradičné indické recepty

Kurkuma hrá veľmi dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia indického obyvateľstva na vidieku. Veľmi veľa domácich liekov s kurkumou ako hlavnou zložkou bežne používajú milióny ľudí v Indii. Tu je niekoľko tradičných receptov na primárnu zdravotnú starostlivosť:

1. Prechladnutie – mlieko uvarené s podzemkom, alebo práškom z kurkumy, osladené cukrom, je populárny liek na prechladnutie a ďalšie alergické ochorenia.
2. Uštipnutie hmyzom – kurkumová pasta je aplikovaná na odreniny či uštipnutia.
3. Nádcha – výpary z horiacej kurkumy pri inhalácii spôsobia silné uvoľnenie hlienu a uvoľnia zapchatý nos.
4. Uštipnutie škorpiónom – dym z tlejúceho kurkumového prášku uvoľní žihadlo škorpióna ak je postihnuté miesto vystavené tomuto dymu na niekoľko minút.
5. Závrat – pasta z čerstvého kurkumového podzemku natretá priamo na hlavu pôsobí proti závratu.
6. Diabetes – 15 ml. šťavy z čerstvej kurkumy s rovnakým množstvom šťavy z čerstvého Indického egreša (Emblica officinalis) kontrolujú diabetes. Kurkumový prášok, šťava z Indického egreša a med, ak sa užívajú súčasne, liečia diabetes.
7. Zimnica – štvrť čajovej lyžičky kurkumového prášku, kúsok zázvoru a 10 bobuliek čierneho korenia dať variť do cca 300 ml vody, vyvariť na cca 100 ml. Toto osladené medom podávame 3 až 4 krát na vyliečenie zimnice.
8. Bolesť brucha – 0.6 dl čerstvej kurkumovej šťavy so štipkou soli lieči bolesť brucha. Kurkumový prášok sa zmieša s medom, urobia sa pilulky o hmotnosti 10 až 12 g, pri užívaní 1 pilulky denne po dobu 1 mesiaca pomáha pri stále sa vracajúcej bolesti brucha.
9. Nadúvanie – pohár mlieka uvereného s kurkumovým práškom a cesnakom zbaví nadúvania brucha.
10. Zápcha – pasta z dvoch plodov chebule (Terminalia chebula) a kúska sušenej kurkumy, denne ráno a večer, je účinná pri chronickej zápche.
11. Nepravidelná menštruácia – šťava z väčšieho kúska kurkumy s trochou soli a kmínu zomletého na prášok, užívať denne ráno.
12. Pásový opar, svrbenie, alebo ekzém – pasta z čerstého kurkumového podzemku a čerstvých listov Nimby (Azadirachta indica.)
13. Rany – jemný kurkumový prášok nasypať na ranu, zabandážovať. Zastavuje krvácanie.
14. Kiahne – potierať pastou z čerstvého kurkumového podzemku s červený santalom (Pterocarpus santalinus.)
15. Kašeľ – 1 až 2 g kurkumového prášku s medom alebo s ghee maslom.
16. Menorágia – kurkumový prášok s guggulom (prášková živica z kera Cammiphora mukul.)
17. Kožné problémy – kurkumový prášok a maslo na vonkajšie použitie.
18. Hemoroidy so zápalom – zvonka použiť kurkumový prášok s aloe.
19. Svrbľavka, prurigo – účinná je pasta z kurkumy a listov Nimby.
20. Hemoroidy – masť z kurkumy, konopných listov, cesnaku a teplého horčičného oleja poskytuje úľavu pri bolestivých a vyčnievajúcich hemoroidoch.
21. Hnisavý výtok z ucha, otorrhoea – kurkumový prášok a kamenec v pomere 1:20 ak sa vfúkne do ucha pomáha pri chronickom výtoku.
22. Hnačka a úplavica – cmar sa uvarí s kurkumovým práškom, listami curry, sušeným zázvorom a trochou soli, používa sa ako kari a na úpravu trávenia.
23. Kožné choroby – odvar z kurkumy a curry listov pri pravidelnom používaní pomáha pri kožných problémoch.
24. Kožné trápenia, po kiahňach, po pôrode – voda uvarená s kurkumou a listami Azadirachta indica (Neem, Nimba) sa používa na umývanie rán a vredov a na kúpele.
25. Svrbenie od húsenice, alebo žihľavka – kurkumový prášok s kyslým cmarom naniesť na poškodené miesto, pomáha na odstránenie svrbenia a začervenania.
26. Kiahne – pražený kurkumový prášok sa posype na otvorené vredy kvôli rýchlej liečbe.
27. Uštipnutie hmyzom – kurkumový prášok zmiešaný so šťavou z listov posvätnej bazalky sa natrie na poškodené miesto, odstraňuje bolesť, svrbenie a zápal.
28. Hlboké vredy – zabalia sa do prášku z varenej ryže a kurkumy tak, že sa zaplní dutina.
29. Zápal a bolesť – čerstvý kurkumový podzemok a celá rastlina Cyathula prostrata (Apamarga) sa spracujú na pastu a aplikujú sa na výron kvôli uvoľneniu bolesti a zápalu.
30. Bežné nachladnutie – kurkumový prášok s drveným čiernym korením sa nasype na malý kúsok bavlnenej látky. Zroluje sa do tampónu. Namáča sa v sezamovom oleji a zapáli sa na jednom konci. Dym, ktorý z toho vychádza pri inhalovaní uvoľňuje zapchatý nos.
31. Infekcia červami – pasta z čerstvého kurkumového podzemku s cesnakom je dobrá na infekcie na nohách, obzvlášť medzi prstami, namiesto cesnaku sa môže použiť list henny, kvôli lepším účinkom.
32. Alergické reakcie – štipka kurkumového prášku zmiešaná s trochou čerstvého mlieka ráno na lačný žalúdok je účinná pri alergický reakciách ako senná nádcha, astma, kožné prejavy atď.
33. Vredy v ústach, opary – kurkumová pasta s medom.

Zdroj: Turmeric The genus curcuma, P.N. Ravindran, K.Nirmal Babu, K. Sivaraman

Autor článku

Mario Ozimy

Od malička je fascinovaný prírodou, bylinkami, hubami. Uvedomuje si, že na svete je veľa vecí, na ktoré dnešný človek nemá odpoveď. Myslí si, že keď sa človek dokáže pomocou byliniek a húb liečiť, zbaví sa strachu z nepoznaného.