Tajomstvo mladosti

Túžba po mladosti je stará ako ľudstvo samo. Môžu za mladistvým vzhľadom niektorých ľudí ich dobré gény, strava, alebo dokonca životný optimizmus?

Správna výživa organizmu
Život je požehnaním ak je človek zdravý. V súčastnosti sa však väčšina ľudí necíti dobre, trpí na rôzne ochorenia a to dokonca už vo veľmi mladom veku. Ľudia so zdravotnými ťažkosťami si myslia, že ich postihli preto, že starnú, často však problémom nie sú roky, ale väčšinou rôzne toxické záťaže, ktorými je človek vystavený.
Dôležité je preto správne stravovanie, čo znamená, že treba dbať na správnu mikroflóru čreva. Podľa možností sa vyhýbať chemikáliám v potravinách, najvhodnejšia je rozmanitá strava, ale vždy s prihliadnutím na konkrétny zdravotný stav. Sladkosti len v malých porciách. Klasický biely cukor je vhodnejšie nahradiť zdravšou alternatívou. Skvelé je napríklad ovocie sušené mrazom, ktoré si zachováva okolo 98% živín. Dobré je piť dostatok čistej vody, vhodný je aj kvalitný zelený čaj. Samozrejmosťou je nefajčiť.
Zdravá chrbtica
Pohybový aparát človeka, najmä dobrý stav chrbtice je veľmi dôležitý. Podľa holistického učenia má chrbtica spojitosť s vnútornými orgánmi. (Napríklad bedrový stavec L1 má spojitosť s črevným traktom a s močovo – pohlavnou sústavou, hrudný stavec Th2 zastupuje oblasť srdca, takže môže spôsobovať problémy ako sú srdcové ťažkosti, či vysoký krvný tlak.) Ale aj naopak, ťažkosti s chrbticou môže spôsobovať aj vnútorný orgán/orgány s ktorými je stavec prepojený, orgán môže vplývať na chrbticu prostredníctvom nervových reflexov a vyvolá funkčnú blokádu stavcov. Vhodné je cvičenie tzv. SM systému, ktorý stabilizuje chrbticu a zároveň vytvára správnu mobilitu.
Správne dýchanie/okysličenie orgánov
Existuje veľa názorov na to, ako zlepšiť dýchanie. Niektoré dýchacie cvičenia sa snažia o zvýšenie kapacity pľúc ,,vťahovaním“ alebo ,,vytláčaním“ vzduchu, to však skôr vytvára len ďalší tlak na už aj tak dosť preťaženú svalovú sústavu. Vhodnejšie je zamerať sa na prirodzenejšie dýchanie. Vhodnou metódou je napríklad tzv. Alexandrova technika. (Richard Brennan Správne držanie tela) Znamená to, že namiesto toho, aby ste sa nútili dýchať určitým spôsobom je skôr dôležité prestať zasahovať do prirodzeného procesu dýchania.
Prirodzená detoxikácia
Pod pojmom ,,prirodzená detoxikácia sa myslí najmä úprava jedálnička, zlepšenie životného štýlu. Vhodné je vyradiť tučné a sladké jedlá, polotovary, vyprážané, konzervované potraviny. Denne konzumovať dostatočné množstvo zeleniny. Dobré je používať kurkumín, chlorofylín, Koenzým Q10, vitamín C, vitamín D, omega 3 mastné kyseliny, probiotiká, vitamíny skupiny B, horčík, draslík. Pokiaľ by ste chceli skúsiť tzv. riadenú detoxikáciu, je vhodné poradiť sa s odborníkom.
Relaxácia
Oddych, relaxácia a eliminácia stresu. Tak ako spieva Jožo Ráž: ,,Vždy buď uvoľnený, aj keď každý pení!“
Čo by ste si mali pamätať
  • pigmentové škvrny, vrásky, žilky na tvári môžu súvisieť aj s vystavením sa slnečnému žiareniu.
  • vo vyššom veku sa metabolizmus spomaľuje, dôležitý je preto pohyb, avšak nie je nutné trápiť sa hodiny v posilovni, dvíhať ťažké činky, či podávať nejaké iné náročné športové výkony. Podstatný je minimálne 30 minútový pohyb na čerstvom vzduchu – dostačuje prechádzka, rýchlejšia chôdza, či bicyklovanie.

Spracovala: Silazdravia.sk

Už bolo dosť telesnej bolesti!