Ako odnaučiť psa hrabať v záhrade

Hrabanie je pre psa prirodzené, je to pre neho bežná činnosť, preto nie je vhodné zakazovať mu to. Podobne si pes zahrabáva aj kosti, väčšinou pod koreň stromu, pod krík. Jedná sa o zásobu potravy a toto miesto si pamätá aj viac ako rok. Je však možné docieliť aby hrabal tam, kde mu to dovolíte.

Existujú plemená ktoré sú ,,hrabačmi“ od prírody. Patria sem najmä lovecké a ovčiarske plemená. Dôležité je, aby ste vyhradili také miesta kde pes môže slobodne hrabať.
  • niektoré plemená – najmä dlhosrsté, ktoré majú hustý, teplý, kožuch – rozhrabávajú zem, pretože sa potrebujú ochladiť. Dobré je preto poskytnúť takémuto psovi možnosť ochladiť sa na dlažbe, v pivnici a pod.
  • určite si miesto kde môže pes hrabať a do pôdy vytvorte niekoľko malých dierok. Do nich vložte obľúbenú maškrtu psa. Ukážte psovi toto miesto. Pes začne hrabať a tak vybije svoju energiu.
  • ak nájdete rozhrabanú zem na miestach ktoré nechcete aby ich pes svojim hrabaním ničil, posypte toto miesto trochou čierneho korenia, pretože psovi korenie nevonia a tým docielite to, aby na také miesto už nechodil.
  • ak máte šteniatko, a uvidíte že hrabe na nežiadúcom mieste, odveďte jeho pozornosť inou vhodnou činnosťou, hračkou a pod.
  • venujte sa psovi, chodievajte s ním na časté prechádzky.

,,Život je pes, ale pes je najlepší priateľ človeka.“
Máte nejaké problémy so svojou mačičkou, či psíkom? Už nemusíte mať! Poďte na https://silazdravia.sk/zvieracie-problemy/

Spracovala: Silazdravia.sk