Skutočná pravda o optimizme

Zistili sme, že ľudom, ktorí sú prehnane optimistickí ohľadom svojej budúcnosti, hrozí v nasledujúcich desiatich rokoch väčšie riziko zranení či dokonca smrť.
(American Psychological Association 17.2.2013)

Optimista totiž viac verí, a riskuje ako pesimista.
Som pesimista, pretože som inteligentný, ale som aj optimista, pretože mám pevnú vôľu.
(Antonio Gramsci – Taliansky intelektuál, spisovateľ, politik a filozof)
Ak sú rodičia príliš optimistickí a svoj pesimizmus si nechcú pripustiť, napriek tomu žije v ich podvedomí a takto sa môže prenášať na deti. To často spôsobí to, že z takýchto detí sa stanú pesimisti.
Ľudia, ktorí berú veci realisticky, neprežívajú sklamania z nesplnených očakávaní. Dávajú si realistickejšie ciele, a tak môžu častejšie prežívať úspech pri ich dosahovaní. Nezažívajú toľko negatívnych emócií ako tí, ktorí sa často podceňujú alebo preceňujú.
(Ľubica Hamarová  – Slovenská psychologička a psychoterapeutka)
Súčasné štúdie preukazujú, že pozitívne fantázie znižujú energiu (na dosiahnutie vytúženého cieľa) viac než spochybňujúce, negatívne alebo neutrálne fantázie.
Pozitívne myslenie je nádherná myšlienka, ale obyčajne znamená, že máte tenkú vrstvu pozitívneho myslenia, ktoré obaľuje silnú vrstvu negatívneho myslenia. takže pozitívne myslenie v skutočnosti žiadnym pozitívnym myslením nie je. Iba maskuje negatívne myslenie.
(Michael Ledwith – Anglický profesor teológie)
Byť pokojný realista
Optimista verí, že dobré udalosti vylepšia všetko, čo robí, zatiaľčo pesimista sa domnieva, že dobré veci majú konkrétne príčiny. Optimista napríklad povie: ,,Som múdry“ a pesimista povie: ,,Som múdry v matematike.“
Zrejmé je, že existuje príčina a následok. Sme predsa najmä tým, nad čím najviac premýšľame. Zmeniť svoje myslenie je však vo väčšine prípadov len utópia. Vidieť samého seba ako tvorcu ak sa vám nič nedarí, prináša skôr väčší vnútorný tlak.
Človek sa chce cítiť šťastne, pretože okamihy šťastia človeka poháňajú dopredu. Zdá sa však, že zdrojom životných bolesti je slovko ,,očakávanie“… Šťastiu bránia naše vlastné očakávania. Ak máme ciele ktoré sa nám nedarí napĺňať, tak to okliešťuje našu schopnosť byť šťastným… V skutočnosti šťastie spočíva iba v schopnosti človeka cítiť sa šťastne. Takže záleží od stavu našej mysle a vnútorného pokoja. I keď oproti tomu – ak je človek hladný a prenasledovaný, ťažko môže v sebe realizovať tento stav… Ale, čo ak ide o to, objaviť v sebe pokoj práve v ťažkých situáciách..? Zdá sa, že len pokoj mysle môže byť cestou k naplneniu a pochopeniu šťastia… Pochopeniu toho, že takéto ,,pokojné šťastie“ – to je vlastne tá pravá, univerzálna láska….
To, čo teda môže fungovať je, postupne sa učiť uvoľňovať a naučiť sa prijímať akékoľvek situácie bez pocitu krivdy. Všetky, aj tie ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť negatívne. A ak nemôžete ovplyvniť určité udalosti, jednoducho ich nechajte aby sa postarali sami o seba.
Vyžaruj dobré pocity a vesmír ti odpovie rovnakým spôsobom.
(Valerij Sineľnikov – Ruský psychoterapeut)

 

Zdroj: Positive fantasies about idealized future sap energy

 

Smiech je vážna vec!