Vďaka chlamýdiam hrozí neplodnosť, infarkt, silný kašeľ a dokonca aj oslepnutie

Pre mnohých ľudí má chlamýdia natoľko vážne dôsledky, že sa začína na chlamýdie pozerať ako na civilizačnú hrozbu. Zamorenosť dospelej populácie je až 80 – percentná. Táto infekcia je pôvodcom rôznych ochorení, ako je neplodnosť, priedušková astma, infarkt myokardu, mozgové porážky, Alzheimerova choroba, skleróza multiplex…

Príznaky
  • bolesť, zápal hrdla, dlhotrvajúci dusivý kašeľ, bolesť pri, po pohlavnom styku, bolesť v podbrušku, bolesť, výtok z pošvy, krvácanie po pohlavnom styku, mimo-menštruačné krvácanie, nepravidelná menštruácia, nepríjemné pocity v penise, opuch semenníka, opuch spojoviek, viečok, problémy s močením, pálenie pri močení, opuch kĺbov, silná únava, horúčka, bolesť zubov, zápal dutín a stredného ucha.
Existuje veľa druhov chlamýdií, ale dve sú najznámejšie:
Chlamýdia trachomatis – prenášaná pohlavným stykom a infikovanými vecami, napríklad uterákom. Zapríčiní infekcie močopohlavného a reprodukčného systému. Až tretina sexuálne aktívnych ľudí je nakazených. Nachádza sa v bunkách sliznice genitálií a očí.
Akútna infekcia spôsobuje pálenie, štípanie pri močení.
Chronická spôsobuje zrasty v brušnej dutine, ale niekedy sa objavujú v oblastiach žlčníka a pečene.
V tehotenstve často spôsobí predčasný pôrod, potrat,  alebo nákazu novorodenca, ak sa nelieči. Málokto vie, že chronická a väčšinou nepozorovaná chlamýdiová infekcia spôsobuje u každej piatej ženy zlepenie vajcovodov. Táto baktéria môže spôsobiť aj očný trachóm – postihuje rohovku a spojovku oka. Vyskytuje sa v rozvojových krajinách s obmedzenými zdrojmi. Predstavuje najčastejšiu svetovú príčinu oslepnutia. Pri pôrode sa 60 až 70 percent novorodeniatok infikuje trachómom.
Chlamýdia pneumoniae a psittaci – prenáša sa kvapôčkovou infekciou, zapríčiní infekcie dýchacích ciest. Prvé prejavy sú často nevinné – kašeľ, zachrípnutie, bolesť v krku. Časť z nich sa aktívne rozmnožuje a časť ,,spí“ vo vnútri buniek. Liečba antibiotikami zachytí len aktívnu skupinu chlamýdií, neskôr začne pôsobiť množiaca sa ,,záloha“. Ak je liečba neúspešná, chronická infekcia dokáže natoľko poškodiť tkanivovú výstelku, že pacienti môžu získať stredne ťažké štádium astmy.
Čo by ste si mali pamätať
  • pri silnom ochorení dýchacích ciest, silnom kašli myslite na to, že príčinou môže byť infekcia chlamýdiami.
  • vyvarujte sa nechránenému pohlavnému styku ak často striedate partnerov. nevykonávajte styk počas liečby, ako prevencia – vyhýbajte sa styku s neznámymi partnermi.
  • dodržujte hygienu pri návšteve plavární, sáun, solárií. Používajte vlastné uteráky.
  • liečiť by sa mali všetci členovia rodiny a pri včasnom odhalení sa odporúča 10 dňová antibiotická kúra. Ak sa infekcia zistí neskôr lieči sa antibiotikami niekoľko týždňov, prípadne mesiacov.
  • podporné prírodné prostriedky pri liečbe: echinacea, olivovníkový extrakt, cesnak, šalvia lekárska, materina dúška, baza čierna, aníz, lipa, tymian, zelený, čierny čaj.
  • probiotiká, vitamíny A,D, C, zinok, omega 3 mastné kyseliny, vhodné sú potraviny bohaté na vlákninu.
Tip
  • kurkumovo – zázvorový čaj: sušenú kurkumu a sušený zázvor s trochou mletého čierneho korenia povarte 5 minút.
Psychosomatický pohľad
Asi sa príliš snažíte a máte pocit, že sa vám nedostáva adekvátnej odmeny. Mali by ste viac pracovať na vlastnej sebahodnote a láske k sebe i k svojmu okoliu. Ak máte zaužívané robiť všetko naraz, naučte sa byť trpezlivý, a snažte sa byť dôsledný.

Zdroj: www.trachomacoalition.org/about-trachoma/what-trachoma

Zbohom zdravé črevo?