Stresový syndróm u mačky

Mačka je veľmi čistotné zviera, takže keď začne vykonávať potrebu inde než do určeného mačacieho záchodu, ukazuje vám, že sa s ňou niečo deje. Najčastejším dôvodom býva nejaký stres ktorý mačka zažíva. Môže sa tak vyvinúť tzv. stresový syndróm. Tento stres si potom mačka kompenzuje nežiadúcim značkovaním.

Problémom môže byť strach z majiteľa, zmeny v prostredí mačky (sťahovanie, výmena nábytku, odchod niektoré člena rodiny z domácnosti…), opakované vyrušovanie mačky počas vylučovania na mačacej toalete (vyrušuje ju dieťa, pes, iné zviera…), časté návštevy cudzích ľudí (mačka môže cudzích ľudí vnímať ako narušiteľov priestoru, preto začne značkovať aby ochránila priestor, teritórium. Môže byť v strese z druhých ľudí, obzvlášť ak má hosť na oblečení pach svojej vlastnej mačky.)…
Takýto stav môže dokonca prerásť do tzv. idiopatickej cystitídy. Jedná sa o neinfekčný zápal močových ciest ktorý spôsobujú hormóny, ktoré sa uvoľňujú pri dlhodobom strese a môže sa prejaviť aj krvavým močom. Tento zápal môže viesť až k tomu, že sa mačka nebude vedieť vymočiť, pretože sa môžu upchať močové cesty. Jedná sa o vážny, život ohrozujúci stav a je potrebné ho riešiť so zverolekárom.
Pri liečbe sa používajú tzv. syntetické mačacie feromóny, ktoré mačku dokážu upokojiť.
Čo môžete skúsiť
  • skúste dať mačacie WC na iné miesto. Dbajte na to, aby bolo toto miesto pokojné a mačka mala rozhľad a možnosť uniknúť viacerými smermi. Samozrejmosťou je neustály prístup k mačacej toalete.
  • dávajte pozor, aby druhé zviera nevyrušovalo mačku pri vylučovaní na toalete.
  • skontrolujte tesnenie vchodových dverí, aby nebolo poškodené, alebo chýbajúce. Mačka môže cítiť pachy z vonkajšieho prostredia, preto môže mať potrebu ochrániť priestor značkovaním.
  • hrajte sa mačkou v blízkosti mačacieho WC, ale nedávajte k nemu misku s jedlom ani vodou.
  • ak je mačka dlhosrstá, skontrolujte či sa nezachytávajú jej chlpy na okraji záchoda.
  • mačky majú radi keď sa dodržuje bežná denná rutina.
Čo naozaj nerobte
  • mačku netrestajte.
  • nesnažte sa mačku učiť chodiť na mačacie WC za pomoci odmien, maškŕt.
Tip
  • na miestach kde sa mačka vymočila je dôležité poriadne moč odstrániť. Vhodné je použiť zmes vody (asi 1 liter), s dvoma sáčkami jedlej sódy a trochou octu.

Mačky sú individualistky, majú svoj vlastný názor na všetko, vrátane človeka.
John Digman 
Máte nejaké problémy so svojou mačičkou, či psíkom? Už nemusíte mať! Poďte na https://silazdravia.sk/zvieracie-problemy/

Spracovala: Silazdravia.sk