Štekám ako divý!

Štekanie je pre psov prirodzené. Štekot je pre psa najľahší spôsob ako s človekom dokáže komunikovať. Neustále štekanie však môže byť zdrojom problémov nielen so susedmi ale aj v rodine.

Dôvody štekania
1. Pes tak môže vyjadrovať nejakú svoju potrebu – potrebuje ísť von, potrebuje vodu, alebo je hladný.
2. Dôvodom prečo pes šteká môže byť aj to, že sa mu majiteľ dostatočne nevenuje pri hrách, takže sa nudí.
3. Štekotom môže pes vyjadrovať úzkosť a najčastejšou je práve separačná úzkosť, keď pes zostane doma sám.
4. Štekanie z frustrácie je nekonečné jednotvárne štekanie. Jedná sa o dôsledok z dlhodobého stresu, napr. z dlhodobej samoty. Môže byť sprevádzané ešte stereotypným chovaním, napríklad hrabaním.
5. Existuje zopár ,,štekacích“ plemien – väčšinou malé plemená psov – ktoré si týmto vydobýjajú rešpekt a uznanie. Často chcú väčších psov svojim štekaním zastrašiť.
6. Pes šteká aby upozornili svojho majiteľa, že sa na jeho majetku nachádza niekto, kto by tam nemal byť. Varovné štekanie pes používa na k varovaniu svorky pred nebezpečenstvom. Jedná sa o tiché, krátke, ostré šteknutie, pričom sa potom môže snažiť pes o útek. Majiteľ si ho často ani nevšimne, takže pes môže reagovať hlasnejším štekaním, ktorým intenzívne upozorňuje nebezpečenstvo.
  • dôležité je psovi ukázať že sa nemusí báť, že preberáte zodpovednosť. Vtedy sa postavte psovi chrbátom a k čelom k ,,problému“.
  • psa je možné upozorniť na to, že nechcete aby štekal dotykom v zadnej časti chrbtice kde ho jemne pritlačíte. Ak pes stále šteká, treba ho pritlačiť trochu intenzívnejšie. Na dotyk totiž pes reaguje viac než na okrikovanie. Psa ale určite netrestajte.
Ochranné ani obranné štekanie nie je prejavom agresie ani dominancie. Dominantný pes nepotrebuje štekať, pretože má situáciu pod kontrolou. Pokiaľ si nie je pes v nejakej situácii istý a cíti potrebu sa brániť, vycerí zuby, vrčí, vyskakuje, šteká. Takýmto chovaním sa snaží zastrašiť protivníka. Pokiaľ takéto varovné chovanie nezaberá, chňapne, alebo pokúše.
Agresivita, štekanie na druhých ľudí
1. Pes nie je socializovaný. (Socializácia – priamy kontakt s druhým psom, iným človekom.)
2. Pes sa má strach, niečoho sa bojí. Jedná sa o tzv. strachovú agresiu.
3. Zistite či pes nemá nejaký zdravotný problém, častý býva zápal močového mechúra. Môže dokonca trpieť falošnou graviditou – má naliate struky.
  • nechajte psa na vodítku, vhodné je nechať psovi aj náhubok. Natočte mu hlavu na seba, pričom necháte druhého človeka aby ho pohladil, najlepšie na chrbát. Nedovoľte, aby sa pes otočil na druhého človeka ktorý ho hladí. Psa tak naučíte, že bude dostávať za svoju agresivitu pohladenie a o to rýchlejšie sa naučí, že celá situácia nie je vôbec nebezpečná.
  • dajte mu dôrazne najavo čo nechcete aby robil. (Dajte ruku pred jeho tvár a otočte mu hlavu, aby nevstupoval do súboja.) Keď vás poslúchne, nezabudnite ho pochváliť.
  • dávajte psovi pokojné povely, ale nie chlácholivé (žiadne ľutovanie.)
  • pri problémovej situácii jemne, prípadne silnejšie podľa situácie, ťahajte obojok zo spodu k zemi.
  • je potrebné vytvoriť prívetivú atmosféru pri socializácii psa.
  • odnaučte psa napínať vodítko.
  • vhodná môže byť kastrácia, ale určite to nezaručuje, že pes nebude agresívny, pokiaľ sa nebudete venovať samotnej socializácii.
Čo naozaj nerobte
Ak ste so psom na prechádzke a blíži sa neznámy človek, neposkytujte psovi maškrtu, aby ste odlákali jeho pozornosť, pretože tým psa utvrdzujete v tom, že dostane odmenu keď po niekom ,,vyštartuje“.
Vedeli ste že
Hlučné stráženie teritória patrí k celkom prirodzenej reakcii psa. Štekaniu sa nedá úplne zabrániť, ale jeho reakcie môžete usmerniť. Psa môžete odnaučiť od neustáleho brechotu aj tým, že mu nedovolíte pobývať stále na jeho obľúbenom strategickom mieste, odkiaľ by mohol prichádzajúceho ohroziť. (Heike Schmidtová-Rogerová novinárka, fotografka a dlhoročná chovateľka psov.)
Pes je láska na celý život.

Máte nejaké problémy so svojou mačičkou, či psíkom? Už nemusíte mať! Poďte na https://silazdravia.sk/zvieracie-problemy/

Spracovala: Silazdravia.sk