Máte závislosť od sladkého?

Cukor je návykový, ukazuje sa, že má na mozog podobné účinky ako kokaín.
Skúste si odpovedať na otázky nižšie aby ste sa dozvedeli či máte od sladkého naozaj závislosť:

1. myslíte počas dňa často na sladké?
2. keď vidíte koláče, sladkosti, máte chuť si ich hneď dať?
3. mávate po jedle chuť na sladké?
4. cítite sa podráždene ak máte chuť na sladké ale nemôžete si nič sladké dať?
5. asi hodinu až dve po jedle vás prepadne útlm a cítite výrazný pokles energie?
6. opakujete rovnaký ,,sladký“ rituál po jedle?
Ak ste odpovedali aspoň dvakrát ,,áno“ pravdepodobne máte na sladkom závislosť.
Candida
Dôvodom môžu byť aj premnožené kvasinky v tele. Môžete mať v takom prípade nielen neodolateľnú chuť na sladké a na pečivo, ale aj miernu či veľkú únavu, bolesti kĺbov, bolesť hlavy, nafukovanie, zápaly pošvy, prostaty, šteklenie konečníka, problémy s pokožkou, zápcha, hnačky či dokonca zápach z úst…
Kvasinka Candida albicans je huba ktorá bežne žije v našom tele od narodenia s ostatnými ,,dobrými“ kvasinkami ako je napríklad acidofilus. Avšak rôzne životné situácie môžu spôsobiť, že sa Candida premnoží a začne robiť problémy. K faktorom jej premnoženiu prispievajú napríklad antibiotiká, antikoncepcia, hormonálne lieky na alergie, stres ale aj nevhodné zloženie stravy. Cukor sa pridáva skoro do všetkých spracovaných potravín. Nájdete ho v mliečnych, mäsových výrobkoch, v horčici, v rôznych omáčkach…
Závislosť na sladkom poškodzuje organizmus. Nadmerná konzumácia cukru a sladkostí postihuje v podstate každý orgán. Následkom môžu byť nie len zubné kazy, ale aj viscerálna obezita, cukrovka, zápal pečene, rakovina pankreasu a hrubého čreva… Vyživuje rakovinové nádory a napomáha aj k srdcovo – cievnym ochoreniam.
Ako na to
  • základom je správny jedálniček s miernou prevahou zásadotvorných potravín. Ideálne je jesť čo najviac druhov zeleniny každý deň. (artičoky, zeler, cukety, cvikla, fenikel, hrášok, kaleráb, kel, kukurica, mrkva, púpavový šalát, riasy, reďkovka, tekvica, kyslá kapusta, ovocie, žĺtok z vajíčka, proso, ryža prírodná natural…)
  • vhodná je delená strava.
  • vhodný je kokosový olej, škorica, kurkuma, kúsok horkej čokolády.
  • čaj z materinej dúšky.
  • užívanie chrómu.
  • vhodným sladidlom je domáci med, javorový sirup (stupeň C), kokosový cukor, stévia. Akýkoľvek cukor budete používať, používajte ho veľmi striedmo.
  • je potrebné sa vyhnúť chladeným, mrazeným jedlám a nápojom, umelým sladidlám ale tiež sladkým kupovaným vodám, káve, čaji s cukrom, kupovaným džúsom…
Čo ste asi nevedeli
Telo potrebuje cukor pretože je hlavným zdrojom energie pre mozog. Avšak ako pri všetkom aj tu platí, že všetkého s mierou. Odporúčaná denná dávka fruktózy je asi 25 gramov. Asi 15 gramov sa nachádza v dvoch banánoch alebo troch mandarínkach. Fruktóza – cukor obsiahnutý v ovocí má rovnako ako glukóza rovnakú kalorickú hodnotu, ale metabolizuje odlišne. Fruktóza z dlhodobejšieho hľadiska vytvára v organizme viac škody. Je podobná metabolizmu etylalkoholu – pri tomto metabolizme vzniká veľké množstvo odpadov a toxínov ktoré negatívne pôsobia na pečeň. Ovocie je teda zdravé len ak ho konzumujete s mierou. Rovnako ak máte nadváhu alebo zvýšenú kyselinu močovú. Každých 10 g cukru obsahuje 5 g fruktózy, takže si predstavte, že v pol litrovej Coca Cole nájdete asi 45 g cukru, čo je viac ako 22 g fruktózy.
Čo by ste si mali pamätať
Sacharidy vo svojej prírodnej forme s bohatým obsahom vlákniny sú v správnej miere zdravé. Vyhnite sa priemyselne spracovaným potravinám s pridanými a upravenými cukrami ktoré sú pre organizmus nezdravé.

Spracovala: Silazdravia.sk

Nechce sa vám cvičiť ale chcete mať fakt dobrú postavu?