Prasklina na jazyku, chudokrvnosť či zhoršovanie pamäti?

Tieto príznaky môžu znamenať že trpíte nedostatkom vitamínu B12. (kobalamín) Zistilo sa že aj u ľudí trpiacich Alzheimerovej chorobou, sú hodnoty B12ky v krvi veľmi nízke.
Aj toto spôsobuje možný nedostatok vitamínu B12:

atopický ekzém, bolesť kĺbov, svalov, zápal jazyka, depresia, dýchavičnosť, hnačky, pálenie jazyka, zhoršovanie pamäti, psychické zmeny, problémy so zrakom, zápal nervov, poruchy citlivosti končatín, závrate, zápach tela, menštruačné ťažkosti.
Vitamín B12
Tvorí a regeneruje červené krvinky, napomáha rastu dieťaťa, zvyšuje životnú energiu, udržiava zdravý nervový systém, zlepšuje schopnosť koncentrácie a pamäte.
Denná dávka ktorá dostačuje je 2,4 mikrogramu denne. Ale môže to byť až 10 až 100 µg (mikrogramu) alebo 2000 µg raz za týždeň.
  • nedostatočný príjem v potravinách je u bežnej populácie vzácny – alkoholici a bezdomovci trpia jeho nedostatočným príjmom kvôli zlej strave, nedostatku živočíšnych potravín, konzumácii alkoholu, ktorá inaktivuje vit. B12, vegetariáni a vegáni zase kvôli konzumácii rastlinných potravín.
  • tehotné ženy, kojace ženy, ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu, chorí, starí ľudia trpia nedostatkom vit. B 12, jeho množstvo znižuje aj stres.
  • ak je príjem vitamínu dostatočný, no telo ho nevie vstrebať pri určitých chorobách – choroby čriev – Crohnova choroba, autoimunitná choroba – chronická atrofická gastritída – zápal žalúdočnej sliznice, operácie – odstránenie časti tenkého čreva, žalúdku.
  • zo žalúdka sa vitamín B12 nevstrebáva dobre, aby bol jeho účinok v organizme dokonalý musí sa spojiť s vápnikom.
  • vitamín B12 je nutný pri tvorbe buniek, krvotvorbe, vplýva na funkciu nervového systému, spracovanie cukrov, tukov, bielkovín, rozpustí sa vo vode, pri zvýšenom príjme sa vylúči z tela.
  • chráni cievy, znižuje následky ochorení srdca a ciev – priaznivo vplýva na psychiku a emócie.
  • pri vysokých dávkach sa uloží v pečeni a tieto zásoby pre telo postačia na rok aj dlhšie.
  • hlavným zdrojom vitamínu sú živočíšne potraviny – je v mlieku, mliečnych výrobkoch, hydine, vajciach, červenom mäse, vnútornostiach, morských riasach, v menšom množstve je v kvasenej kapuste, pive.
  • vegetariáni môžu jesť kvasené potraviny.
  • spoľahlivým zdrojom B12 sú potravinové doplnky.
NADBYTOK – príznaky, problémy nadbytku sa nevyskytujú.
Vitamíny B-komplexu by sa mali užívať spoločne, nie jednotlivo, pretože jednotlivé vitamíny sú medzi sebou funkčne prepojené.
Vedeli ste že
Kvasnice sú skvelým zdrojom bielkovín a nachádzame v nich všetky vitamíny skupiny B avšak mimo vitamínu B12. Kvasnice sú najbohatším zdrojom organického železa. Predpokladá sa že v kombinácii s lecitínom pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, potlačiť aktivitu dny. Kvasnice môžete použiť i pre zníženie potravinového príjmu. Premiešajte ich s malým množstvom tekutiny a vypite ich tesne pred jedlom. Znížia nadmernú chuť do jedla. Vyvarujte sa ale živého pekárenského droždia ktoré odčerpáva vitamíny z čriev.
Tempech a tiež ani kombucha nie sú spoľahlivým zdrojom vitamínu B12. Morské riasy tento vitamín obsahujú ale nie je zatiaľ známe aká je skutočná využiteľnosť pre človeka.

Zdroj: https://veganhealth.org/vitamin-b12/